Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 17:40

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”

Γράφτηκε από την

Τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. επικρίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής, για το θέμα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, με αφορμή τις αναφορές των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Χαρίτση και Σταύρου Αραχωβίτη, σε συναντήσεις τους στο νομό και σε εκδήλωση στη Μεσσήνη, την περασμένη Παρασκευή.

Η Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι “το ζήτημα της προστασίας της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” αποτελεί παράδειγμα για τον ευτελισμό της πολιτικής από τα δύο παραπάνω κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλα πράττουν σε εθνικό επίπεδο, άλλα υποστηρίζουν σε τοπικό επίπεδο, άλλα λένε ως κυβέρνηση, άλλα ως αντιπολίτευση. Στην πράξη, ωστόσο, ακολουθούν την ίδια πρακτική, η υπουργική απόφαση εκδόθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει σε ισχύ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Κυριαρχούν η διγλωσσία, η υποκρισία, ενώ η ειλικρίνεια και η αποτελεσματικότητα έχουν εκλείψει. Παρακολουθούμε όλοι άναυδοι αυτό το αέναο θέατρο του παραλόγου”. Ακόμα, παρατηρεί ότι “ταυτοχρόνως, σε επίπεδο περιφερειακής αρχής, ενώ καταδικάζουν την εξομοίωση της Ελιάς Καλαμάτας με την ποικιλία Ελιά Καλαμών, προτείνουν την επέκταση της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” σε Λακωνία και μέρη της Αρκαδίας και της Ηλείας, δηλαδή στην πράξη μεταλλάσσουν την ονομασία από ΠΟΠ σε ποικιλία. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται!”.

Επίσης, η Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζει ότι δεν στέκεται μόνο στις καταγγελίες, αλλά “έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις στις σχετικές ανακοινώσεις της, στις 28 Φεβρουαρίου και 25 Ιουλίου 2021, που συνοψίζονται ως εξής: Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που προσθέτουν ως συνώνυμα της ένδειξης “Kalamon” τις ενδείξεις “Kalamatiani” και “Kalamata” και ανάληψη όλων των ενεργειών για την αποκατάσταση του ορθού θεσμικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διατήρηση του περιορισμού της παραγωγής της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” στο Νομό Μεσσηνίας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 1993. Προσθήκη ένδειξης σχετικής με τη Μεσσηνία ως συμπληρωματικής στην ένδειξη ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, με αντίστοιχη τροποποίηση της ως άνω υπουργικής απόφασης και καταχώρισης στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως “αν πραγματικά ο στόχος των κομμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επίλυση του ζητήματος, αναμένουμε τις προτάσεις τους. Διαφορετικά, θα συνεχιστεί το θέατρο του παραλόγου, αλλά στην πράξη δεν θα αλλάξει τίποτε, η ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” κατ’ ουσίαν θα εξαφανισθεί, με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας και την υποβάθμιση της τοπικής μας οικονομίας”.