Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 18:28

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία

Γράφτηκε από την
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία

Τη δήλωση που έκανε η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν ακόμη διαψευστεί για κερδοσκοπία και offshore εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα μνημεία της χώρας, παρουσιάζει η Επιτροπή Πολιτισμού της Ν.Ε. Μεσσηνίας του κόμματος.

Οι αποκαλύψεις αυτές αναφέρονται στο “Διάζωμα” και στον επικεφαλής του, πρώην υπουργό Σταύρο Μπένο.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρει ότι “τις τελευταίες ημέρες η εφημερίδα «Δημοκρατία» καταγγέλλει σε σειρά δημοσιευμάτων της πως μια παρέα ανθρώπων που μετέχουν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αλλά και σε offshore εταιρείες έχουν αναπτύξει μέσα και γύρω από τα μνημεία της χώρας μια τεράστια παραοικονομία και κερδοσκοπούν με διάφορους τρόπους εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι και οι εταιρείες τους παρουσιάζονται σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ως σωτήρες των μνημείων της χώρας, ως θιασώτες της διαφάνειας, ως πρωταγωνιστές της καινοτομίας και ως προωθητές της ανταγωνιστικότητας, με προνομιακούς συνομιλητές υπουργούς της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ομως η εφημερίδα καταγγέλλει ότι υπάρχουν, αν μη τι άλλο, σοβαρές ενδείξεις ότι στις δραστηριότητες των συγκεκριμένων νομικών προσώπων υπάρχει συστηματική αποφυγή στην απόδοση των νόμιμων τελών και φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο που προκαλεί ζημιά ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αδιαφάνεια στην τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων τους”. Παρατηρεί πως “είναι απορίας άξιο γιατί δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να διερευνήσει και να απαντήσει στις καταγγελίες ότι «κάτω από τη μύτη του Δημοσίου» πωλούνται και αγοράζονται υπηρεσίες ή προσελκύονται και διοχετεύονται δωρεές και χορηγίες μέσω σκοτεινών διαδρομών και διαδικασιών;”.
Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως “οι καταγγελίες είναι εξαιρετικά σοβαρές -δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευστεί- και χρήζουν άμεσης διερεύνησης τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη δικαιοσύνη. Ιδίως όταν κάποια από τα αναφερόμενα πρόσωπα κατέχουν δημόσια αξιώματα και έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση σε «θέσεις-κλειδιά», όπως στο Δ.Σ. του ΟΔΑΠ ή εμπλέκονται με διάφορους ρόλους σε δημόσιες δράσεις και προγράμματα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (προγράμματα Ταμείου Ανάκαμψης, προγραμματικές συμβάσεις, σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας κ.λπ.)”. Αναφέρει, επίσης, ότι “η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν αν οι πόροι αυτοί θα «αξιοποιηθούν» με τις ίδιες «πρακτικές» που περιγράφονται στην εφημερίδα και αφορούν τους λίγους, τους προνομιούχους και τους μεσάζοντες που «ξέρουν πώς να κάνουν τη δουλειά» παρακάμπτοντας τους νόμους της χώρας”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER