Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 21:47

Ο Βελόπουλος για την πολιτιστική διαδρομή "Μορέας"

Γράφτηκε από την
Ο Βελόπουλος για την πολιτιστική διαδρομή "Μορέας"

Ερώτηση για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής "Μορέας" κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής της Καλαμάτας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής "Μορέας". Η υλοποίηση του σχεδιασμού της εν λόγω διαδρομής θα προκύψει από τη διασύνδεση των δράσεων του συνόλου των πολιτιστικών φορέων που ανήκουν στις δημοτικές αρχές της Πελοποννήσου, οι οποίες θα ενταχθούν σε αυτήν τη διαδρομή και της μεταξύ των συνέργειας για την ανάδειξη της εν λόγω πολιτιστικής διαδρομής. Η ανωτέρω πολιτιστική διαδρομή θα έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, 8 κέντρα-πόλους, από τα οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος "Μορέας" δηλαδή: α) Πόλος Κορίνθου (Κόρινθος, Αρχαία Κόρινθος, Σικυώνα), β) πόλος Άργους (Άργος - Ναύπλιο, Επίδαυρος - Μυκήνες), γ) πόλος Νεμέας (Νεμέα - Αρχαία Νεμέα), δ) πόλος Τρίπολης (Ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Θέατρα Τεγέας, Αρκαδικού Ορχομενού και Μαντίνειας), ε) πόλος Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη - Αρχαιολογικός Χώρος Μεγαλόπολης), στ) πόλος Μεσσήνης (Μεσσήνη - Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Αρχαίο Θέατρο Θουρίας), ζ) πόλος Σπάρτης (Σπάρτη - Αρχαιολογικός Χώρος Σπάρτης, Μυστράς) και η) πόλος Πύλου (Πύλος - Ανάκτορο Νέστορα, Μεθώνη, Κορώνη). Η ως άνω διαδρομή κατά τον σχεδιασμό της θα αναδείξει τη διαχρονική συνέχεια των μοναδικών πολιτιστικών μνημείων της Πελοποννήσου, το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, τη σύγχρονη παραγωγή και την καλλιτεχνική/παραδοσιακή δημιουργία στις περιμέτρους των ανωτέρω 8 περιοχών της.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κ. υπουργός: Πώς και διά μέσου ποιων δράσεων προτίθεσθε να συνεισφέρετε, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που αναλογεί στις αρμοδιότητες του υφ’ υμάς υπουργείου, ώστε να αναδειχθεί και να προαχθεί με επιτυχία η παραπάνω αναφερόμενη δράση πολιτιστική διαδρομή "Μορέας";».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER