Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 20:41

Προτάσεις “Λαϊκής Συσπείρωσης” για το Δήμο Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την

Δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις, σημερινές και προηγούμενες, επικρίνει δριμύτατα η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Πύλου - Νέστορος για την αύξηση των δημοτικών τελών και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Και δηλώνει ότι διεκδικεί “τη διαμόρφωση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, νέου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και με βάση αυτόν να καταρτιστούν νέα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους”.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “ένα ακόμη, αυτή τη φορά πρωτοχρονιάτικο δώρο, από τα πολλά «επενδυτικά προγράμματα», που έχει υποσχεθεί το πολιτικό προσωπικό του δήμου στο κεφάλαιο με εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Κερδοφορία που στην προκειμένη περίπτωση θα τροφοδοτείται άμεσα μέσω των ανταποδοτικών τελών από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, το κόστος για την ετήσια διαχείριση των απορριμμάτων από 30.000-50.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα εκτοξεύεται σε πάνω από 1 εκ. ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, η καταψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών από την παράταξη Καφαντάρη μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί, καθώς η σύμβαση για τα σκουπίδια υπογράφηκε επί δημαρχίας του και στέλνει, μέσω Καρβέλα, το λογαριασμό στο λαό. Οι ισχυρισμοί Καφαντάρη ότι θα έβρισκε από αλλού την επιπλέον χρηματοδότηση είναι εκ του πονηρού. Η πρεμούρα τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης να παραδώσουν τα σκουπίδια για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο φαίνεται και από την υπερψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών από την παράταξη Κανάκη, γιατί δήθεν «δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό». Είναι φως φανάρι ότι και η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή υλοποιούν όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για να χαρατσώσουν τους δημότες και να παρουσιάσουν έργο στην κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή και τους εργολάβους, αντί να στραφούν αγωνιστικά συσπειρώνοντας το λαό της περιοχής ενάντια στη ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων διεκδικώντας χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, των κονδυλίων συνολικά που έχει ανάγκη και δικαιούται ο δήμος”.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” διεκδικεί τη διαμόρφωση νέου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και με βάση αυτόν να καταρτιστούν νέα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: “Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης σε διαχείριση και αποκομιδή, την απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων στον εν λόγω τομέα. Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμικτων και την ορθολογική μεταφορά τους μέσω σταθμών μεταφόρτωσης. Την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών. Αμεσα να προωθηθούν ουσιαστικές δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων”.

Τέλος, προτείνει “καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη στο όνομα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι απλά τη μη αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά την κατάργησή τους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Να μειωθούν δραστικά για τα λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες, όλους όσοι πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας”.