Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 09:22

Η αρχή του τέλους για τον Αντώνη Σαμαρά με την σύσταση του ιδρύματος;

Γράφτηκε από τον

Η είδηση της σύστασης κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά» (ΦΕΚ Β 1044/9-3-2022) φέρνει στο προσκήνιο τόσο το σενάριο αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ενεργό πολιτική δράση όσο και την πλήρη ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. 

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφιοι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, η πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη και ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών άνω των 65 ετών με πολλές κοινοβουλευτικές θητείες. Αν επαληθευτούν τα σενάρια, τη θέση των βετεράνων πολιτικών στα ψηφοδέλτια θα πάρει μία νέα γενιά στελεχών, που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια τόσο μέσα στο κόμμα όσο και στην κοινωνία.

Στους πολιτικούς διαδρόμους της Μεσσηνίας δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που ταυτίζουν την ανανέωση του ψηφοδελτίου με ταυτόχρονη αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του βετεράνου Γιάννη Λαμπρόπουλου που διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη από τα χρόνια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν αυτό το σενάριο έχει πολιτική βάση ή αν τροφοδοτείται από ευσεβείς πόθους όσων επιθυμούν μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Λαμπρόπουλος δεν θα είναι υποψήφιοι μόνο αν το θελήσουν οι ίδιοι και εφόσον συμφωνήσουν με την ηγεσία του κόμματος, τόσο για την προστασία της υστεροφημίας τους όσο και για τη διατήρηση του δικαιώματος να είναι υποψήφιοι στο μέλλον μέλη της οικογένειάς τους. Σε αυτή την περίπτωση η εμπειρία του κ. Λαμπρόπουλου θα αξιοποιηθεί στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, ενώ ο Κώστας Σαμαράς, γιος του πρώην πρωθυπουργού, θα έχει το χρόνο να προετοιμαστεί για τις εκλογές της επόμενης τετραετίας, αφού πρώτα περάσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως περιφερειακός σύμβουλος. 

Από εκεί και πέρα οι "γαλάζιοι δελφίνοι" για το μεσσηνιακό ψηφοδέλτιο κινούνται έντονα στο παρασκήνιο, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για εκλογές το Μάιο ή το Σεπτέμβριο. Απόλυτα σίγουροι για μία θέση στο ψηφοδέλτιο είναι μόνο οι νυν βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν είναι βέβαιη και η επανεκλογή τους. Ειδικά αν είναι υποψήφιοι στη Μεσσηνία ο νυν υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (όπως προβάλλεται από μέρος του Τύπου) και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (που έχει αναπτύξει πλούσια δράση στο νομό τα τελευταία χρόνια), ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και η εκλογή απρόβλεπτη. Υπενθυμίζουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και εκτός απροόπτου η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει στη Μεσσηνία το πιθανότερο 2 βουλευτές ή το μάξιμουμ 3. Βεβαίως το κεντρικό "γαλάζιο" σενάριο προβλέπει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και νέα εκλογική αναμέτρηση με ενισχυμένη ή ακόμα και υπερενισχυμένη αναλογική. Κανένας πολιτικός όμως δεν θέλει να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές, γιατί θα ξεκινήσει από δυσμενή θέση στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

ΤΟ «ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΩΝΗ Κ. ΣΑΜΑΡΑ»

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για το "Ίδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά": «Σκοπός του ιδρύματος είναι η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή της ζωής και του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Κ. Σαμαρά ως πνευματικού ανθρώπου και πολιτικού άνδρα, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής και επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων».

Σύμφωνα με το άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος: «Το ίδρυμα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) που αποτελείται από πέντε έως έντεκα μέλη. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από επτά μέλη, ως εξής:

1) Γεωργία Κρητικού του Δημητρίου Μαζαράκη και της Παναγιώτας, σύζυγος Αντωνίου Σαμαρά.

2) Ελένη-Δανάη Σαμαρά του Αντωνίου και της Γεωργίας.

3) Κωνσταντίνος Σαμαράς του Αντωνίου και της Γεωργίας.

4) Κωνσταντίνος Μπούρας του Γεωργίου και της Μαρίας.

5) Δημήτριος Γιάννος του Κωνσταντίνου και της Ελένης.

6) Χρύσανθος Λαζαρίδης του Αλέξανδρου και της Σύλβιας-Σεβαστής.

7) Νικόλαος Τσιούτσιας του Παύλου και της Παναγιώτας.

Τα ανωτέρω τρία πρώτα μέλη είναι για όλη τη διάρκεια του ιδρύματος ισόβια και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη ορίζονται με τριετή κάθε φορά θητεία»

Θ.Λ.