Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 08:11

Διαφωνεί με το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

 

“Η υλοποίηση των προτεινόμενων έργων θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης (οικονομικά, κοινωνικά, κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά)”, αναφέρουν οι Επιτροπές Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος και Υποδομών  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μεσσηνίας, αντιδρώντας στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” του Νέδοντα στην Καλαμάτα.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 το απόγευμα, για έκφραση γνώμης στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αντιπλημμυρικού, οι τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ διαφωνούν με το έργο που είχε μελετήσει και σχεδιάσει η κυβέρνησή τους.

Εκφράζουν την πίστη ότι, “όπως αρμόζει σε κάθε ΜΠΕ, πρέπει η συγκεκριμένη μελέτη να επανεξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής. Αν δεν γίνει τώρα θα μιλάμε πάλι για μια περιορισμένη και ελλειμματική αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης της Καλαμάτας”. 

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, παρατηρούν, επικρίνοντας την κυβέρνησή τους, ότι “αν και καταφέραμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβει την σύνταξη των μελετών ο Μορέας, αυτό έγινε με σημαντική καθυστέρηση και με ελλιπή αντιμετώπιση του θέματος καθότι κατατέθηκε μια μόνο πρόταση! Γεγονός σπάνιο για ΜΠΕ τέτοιου μεγέθους έργα”.

Αναφέρουν ακόμα ότι: “Παρά την ισχύουσα σύγχρονη αντίληψη ότι για την καλύτερη λειτουργία των ρεμάτων πρέπει να αξιοποιούνται στο μέγιστο τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, αυτό απουσιάζει από τη μελέτη. Έτσι δεν μελετάται καθόλου το μπαζωμένο τμήμα του Νέδοντα βόρεια της γέφυρας της οδού Σπάρτης, που έχουν γίνει διάφορα έργα. Σε όλες τις λύσεις που δίνονται, συνεχίζει να κυριαρχεί αυτή της διευθετημένης με σκυρόδεμα κοίτης που πλέον αμφισβητείται, όχι μόνο οικονομικά, κοινωνικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά, αλλά και με το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, που σε κάθε στιγμή μπορεί να τινάξει το έργο στον αέρα!

Με τα τελευταία κλιματικά γεγονότα δεν επιτρέπονται να γίνονται μεγάλα έργα στην πόλη μας, χωρίς να υπάρχει και να είναι σαφές το οικολογικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα όταν η πόλη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων. Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης του δήμου και συμπολιτών μας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση”.