Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 21:11

Ενημέρωση από Περιφέρεια  και Δήμο για πλατεία Φιλιατρών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση από Περιφέρεια  και Δήμο για πλατεία Φιλιατρών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Την ανάγκη ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμαρχο Τριφυλίας για το ζήτημα της πλατείας Φιλιατρών τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Φιλιατρών.

Σχετικά με το αν έχει γίνει καινούργια μελέτη, αν έχουν γίνει αλλαγές στην αρχική, για ποιο συγκερασμό απόψεων και εντάσεων μιλάνε όταν κανείς δεν γνωρίζει,  αλλά και πότε θα γίνει ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση για το έργο της ανάπλασης. Σημειώνουν δε ότι με την τελευταία απόφαση του το Περιφερειακό  Συμβούλιο , ήταν αντίθετο στην πρόταση ανάπλασης εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών και του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Φιλιατρών τονίζει: Στο ίδιο έργο θεατές, τα Φιλιατρά είναι μια πλατεία, ρήση του ποιητή Γιώργου Κατσαρού που αναφέρεται και στον ιστοχώρο του Δήμου Τριφυλίας.

Πληροφορηθήκαμε από τα δελτία τύπου της Περιφέρειας και του Δημάρχου Τριφυλίας ότι υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών, έργο προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόπειρα ανάπλασης της πλατείας Καποδιστρίου, η οποία επιχειρήθηκε χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Η καινούργια επιχείρηση ανάπλασης, όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου της Περιφέρειας, επιχειρείται «σε μια προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων που εκφράστηκαν, καθώς και των ενστάσεων που είχαν διατυπωθεί από τοπικούς φορείς». Όμως παρά τις αγαθές διακηρύξεις, τα ερωτήματα παραμένουν:

Υπάρχει καινούργια μελέτη για την πλατεία; Αν ναι, τι περιλαμβάνει;

Μήπως έχουν γίνει αλλαγές στην αρχική μελέτη; Αν ναι, τι ακριβώς;

Για ποια προσπάθεια συγκερασμού απόψεων και ενστάσεων μιλάμε από τι στιγμή που δε γνωρίζουμε τίποτα;

Πότε θα γίνει ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση για το έργο της ανάπλασης;

Η περιφέρεια έχει ηθική και θεσμική υποχρέωση να σταθεί στα ερωτήματα αυτά και να δώσει πειστικές απαντήσεις δεδομένου ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 18-10-21 τάχθηκε αντίθετο στην πρόταση ανάπλασης εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών και του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Θα ξεκινήσει η Περιφέρεια τις διαδικασίες για την ανάπλαση της πλατείας χωρίς να υπάρξει προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών και του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας;

Ο κύριος Δήμαρχος Τριφυλίας θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα τους Φιλιατρινούς για τα σχέδια της επιχειρούμενης ανάπλασης. Δεν αρνούμαστε την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στην πλατεία, ούτε αμφισβητούμε τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, από τη στιγμή μάλιστα που είναι και προεκλογική της εξαγγελία. Πιστεύουμε όμως ότι η ενημέρωση, η διαβούλευση και διαφάνεια στη διαχείριση των κοινών θεμάτων μόνο καλό αποτέλεσμα έχουν στις κοινωνίες. Η πλατεία των Φιλιατρών έχει μεγάλη ιστορία. Οι παρεμβάσεις στο σώμα της και στον περιβάλλοντα χώρο της πρέπει να γίνουν με προσοχή και σεβασμό σ’ αυτή την ιστορία. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσουμε άλλη πλατεία.

 

Κ.Μπ.