Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 09:04

Προσπάθεια Βορίδη να καλύψει απουσία Σαμαρά - Τον ένιωθε κοντά του δια αντιπροσώπων!

Προσπάθεια Βορίδη να καλύψει απουσία Σαμαρά - Τον ένιωθε κοντά του δια αντιπροσώπων!

«Παρότι δεν ήταν παρών, εγώ τον ένιωθα κοντά, τον ένιωθα κοντά μου γιατί έβλεπα τους φίλους του». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

«Έβλεπα τους φίλους του να είναι όλοι εδώ να είναι κοντά μας και να στηρίζουν την προσπάθεια την οποία κάνει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές» είπε στη συνέχεια ο κ. Βορίδης τονίζοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς που τον συνδέουν με τον πρώην πρωθυπουργό. Απαντώντας στην ίδια ερώτηση της «Ε» ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι η ακροδεξιά και η λαϊκιστική δεξιά δεν θα έχει θεαματική άνοδο γιατί η Νέα Δημοκρατία καλύπτει επαρκώς τα πολιτικά θέματα που στην Ευρώπη αναδεικνύουν τα κόμματα δεξιότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Για την Ευρώπη ο κ. Βορίδης εκτίμησε πως θα πέσει στο κενό η πρόταση της Μαρί Λεπέν για ενιαίο κόμμα δεξιότερα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκτίμησε επίσης ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εκλεγεί αυτή τη φορά πιο εύκολα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα η «Ε» ρώτησε στην συνέντευξη Τύπου: «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις δημοσκοπήσεις τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρώπη, θα ενισχυθούν σημαντικά σε αυτές τις εκλογές. Ταυτόχρονα η κ. Λεπέν σε συνέντευξη της στην Corriere  della Sera, την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τα δεξιότερα κόμματα να ενωθούν. Δυο ερωτήσεις: Κατά πόσο θα ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας προς αυτό το μέτωπο; Και δεύτερο που έχει και τοπικό ενδιαφέρον. Αν οι σειρήνες αυτές μπορούν να γοητεύσουν τον κ. Σαμαρά»;

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απάντησε επί λέξει: «Να ξεκινήσω από το δεύτερο πολύ γρήγορα. Θα κάνω την πολιτική μου εκτίμηση με μια διατύπωση με πιο προσωπικό τόνο. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώην πρωθυπουργός μας, είναι προβεβλημένο στέλεχος της παρατάξεως μας. Είναι προφανώς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και θέλω να σας πω ότι σε όλη αυτή την περιοδεία εγώ, παρότι δεν ήτανε παρών, εγώ τον ένιωθα κοντά, τον ένιωθα κοντά μου γιατί έβλεπα τους φίλους του. Έβλεπα τους ανθρώπους που στη Μεσσηνία έχει μια ιδιαίτερη και στενή σχέση, την οποία την έχει οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια γιατί υπεραγαπά τη Μεσσηνία. Έβλεπα τους φίλους του να είναι όλοι εδώ να είναι κοντά μας και να στηρίζουν την προσπάθεια την οποία κάνει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Άρα το προσωπικό, που απλώς έχω να πω, είναι ότι βεβαίως για μένα παραμένει ένας άνθρωπος όχι απλώς ιδιαίτερα αγαπητός αλλά ένας άνθρωπος με τον οποίο έχω μια πολύ στενή σχέση και πολιτική και προσωπική. Και βέβαια αυτή είναι μια σχέση σεβασμού. Έχει μια εξαιρετική θητεία ως πρωθυπουργός έχει αναγνωριστεί αυτή η θητεία, έχει βοηθήσει το έθνος σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, άρα νομίζω ότι αυτά τα οποία γράφονται ως εκτιμήσεις πάντως εγώ δεν τα είδα, και πάντως δεν επαληθεύονται.

Αναφερθήκατε στο  γενικότερο συσχετισμό και έχετε δύο ερωτήσεις εδώ η μία ερώτηση είναι αν αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα, αν η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα και δεύτερον ποιος είναι ο συσχετισμός και πώς θα προκύψει στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως προς το πρώτο ερώτημα η εκτίμησή μου είναι ότι πάντως δεν θα επαληθευτούν αυτοί που βλέπουμε μια θεαματική άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Να πω γιατί κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ατζέντα, την οποία προσπαθούν να προωθήσουν τα κόμματα αυτά, έχει καλυφθεί από τις πολιτικές σε μια σειρά από τέτοια ζητήματα που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Στο μεταναστευτικό η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί μια αυστηρή και αποτελεσματική πολιτική και αυτό είναι που δεν έχει επιτρέψει να υπάρξουν τέτοιου είδους φωνές οι οποίες έρχονται από την λαϊκιστική ακροδεξιά. Το ίδιο στα ζητήματα του νόμου και της τάξης και της αντιμετώπισης της βίας, που πολλές φορές προέρχεται από οργανώσεις της άκρας αριστεράς. Επομένως, σε μια σειρά από μεγάλα θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν τις κοινωνίες, ενδιαφέρουν το εκλογικό σώμα, ενδιαφέρουν τους πολίτες η Νέα Δημοκρατία δίνει τις σωστές απαντήσεις και ακριβώς επειδή δίνει τις σωστές απαντήσεις και τα μεταχειρίζεται και αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα και δίνει σε αυτά τα θέματα, την προσήκουσα προσοχή, θεωρώ ότι δεν μένει χώρος και θα φανεί αυτό. Θα πω δε το εξής, ακόμα και σε ζητήματα τα οποία ανέκυψαν για παράδειγμα με την Αλβανία και την φυλάκιση  του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία του Φρέντι Μπελέρη. Βλέπετε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποψήφιο της τον συγκεκριμένο πράγμα που για μένα είναι αν θέλετε και μια πρόκληση αλλά και μια υπό μίαν έννοια υποχρέωση, να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία ότι πάντως όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται την προσβολή των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία; Δεν ανέχεται τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, δεν ανέχεται μια μεθόδευση που οδήγησε στη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Ευρώπη: Θα υπάρξει άνοδος; και η έκκληση της κ. Λεπέν. Η έκκληση της κυρίας Λεπέν απορρίφθηκε από από άλλα κόμματα, τα οποία έχουν συγκροτήσει μια άλλη ομάδα, την λεγόμενη ομάδα των Συντηρητικών, στην οποία μάλιστα εκεί επικεφαλής η κ. Μελόνι. Επομένως, θεωρώ ότι αυτό είναι μια έκκληση που θα πέσει στο κενό. Και εκείνο το οποίο λέω είναι ότι προφανώς στο νέο Κοινοβούλιο, θα υπάρξει μία από τις κλασικές, αρκετά δύσκολες συζητήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για να καταλήξουν στην Προεδρία. Σε μια κοινή αν θέλετε στήριξή της για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προφανώς υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα της κ. Φον ντερ Λάιεν. Θεωρούμε ότι τα έχει πάει καλά και νομίζουμε ότι αξίζει μια δεύτερη θητεία. Αν πρέπει να σας κάνω μια εκτίμηση,νομίζω ότι θα είναι ευκολότερη η συζήτηση από ότι ήταν την προηγούμενη φορά για το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ δηλαδή έτσι όπως βλέπω περίπου τους συσχετισμούς να διαμορφώνονται ότι πάντως θα μπορέσουμε να βρούμε την πλειοψηφία για να εκλέξουμε την κυρία Φαν Ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη πλαισίωσαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς.

Θ.Λ.