Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 15:59

Ο Μ. Βορίδης για ΚΑΠ, ευρωπαϊκή άμυνα και μετανάστευση: Ποιες αποφάσεις θα επηρεάσει η ψήφος της 9ης Ιουνίου

Ο Μ. Βορίδης για ΚΑΠ, ευρωπαϊκή άμυνα και μετανάστευση: Ποιες αποφάσεις θα επηρεάσει η ψήφος της 9ης Ιουνίου

Η ψήφος των πολιτών την 9η Ιουνίου θα κρίνει τις αποφάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ευρωπαϊκή άμυνα και την μετανάστευση, είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στην εισήγηση του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τόπου που παραχώρησε από το Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία, εγγυάται την ομαλή μετάβαση στη πράσινη γεωργία με ταυτόχρονη διασφάλιση της βασικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή άμυνα και την εθνική μεταναστευτική πολιτική.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Βορίδη: «Η συνέντευξη Τύπου αλλά και η παρουσία μου σήμερα εδώ είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, την οποία κάνει η Νέα Δημοκρατία ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Θεωρούμε σωστό και σημαντικό να ενημερώσουμε τους πολίτες και μέσω υμών αλλά και απευθείας με την επαφή και με τις εκδηλώσεις τις οποίες κάνουμε, αλλά και τους θεσμούς της περιοχής με τους οποίους συναντηθήκαμε, δηλαδή κυρίως τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τους οποίους είχα τη χαρά να συναντήσω και να συνομιλήσω μαζί τους για τα σημαντικά θέματα τα οποία θα κριθούν το επόμενο διάστημα από την απόφαση των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Συχνά  ακούμε πολίτες να λένε ότι η Ευρώπη είναι μακριά, ότι δεν είναι κοντά στα κέντρα των αποφάσεων, ότι η Ευρώπη δεν τους ακούει. Η 9η Ιουνίου είναι η χρονική στιγμή που οι πολίτες μπορούνε να καθορίσουν μια σειρά από πράγματα και πώς θα εξελιχθούμε το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη. Θα καθορίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα καθορίσουν τον συσχετισμό μεταξύ των ιδεολογικοπολιτικών ομάδων . Και αυτό το Κοινοβούλιο, το οποίο θα συγκροτηθεί μαζί βεβαίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συναποφασίσουν για πολύ μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους ευρωπαϊκούς λαούς και βεβαίως αφορούν και στους Έλληνες πολίτες.

Ποια είναι τα ζητήματα αυτά και γιατί είναι κρίσιμη η ψήφος των ευρωεκλογών; Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ποιος θα είναι ο ρυθμός της μετάβασης στην πράσινη γεωργία; Πώς θα διαφυλάξουμε τη βασική ενίσχυση για τους παραγωγούς μας; Πως στην πραγματικότητα θα εξασφαλίσουμε ότι ναι θα γίνει πράσινη μετάβαση, θα πάμε στην πράσινη γεωργία, θα πάμε σε καλλιεργητικές πρακτικές που είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διακινδυνεύσουμε την διατροφική ασφάλεια και αυτό σημαίνει ότι θα διασφαλίσουμε το εισόδημα των παραγωγών. Ένα μεγάλο λοιπόν επίδικο, γιατί δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό. Δεν είμαστε σύμφωνοι για τον ρυθμό. Δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι για τον χρονισμό, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Άρα αυτό θα επηρεάσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική και εκεί υπάρχει η θέση της αριστεράς των πρασίνων, των  σοσιαλιστών των κομμουνιστών που ζητούν άμεση προσαρμογή και ζητούν την άμεση μεταφορά ποσών από τις βασικές ενισχύσεις ουσιαστικά στον περιβαλλοντικό πυλώνα. Και υπάρχει η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, η θέση  που υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει με ρυθμούς προσαρμογής που να διασφαλίζουν το εισόδημα των αγροτών μας και προστατεύουν τη βασική ενίσχυση. Μεγάλη απόφαση έχει σημασία λοιπόν, τι θα ψηφίσουν οι πολίτες για το ζήτημα αυτό το επόμενο διάστημα.

Δεύτερο μεγάλο θέμα, η ευρωπαϊκή άμυνα. Είδαμε μεγάλη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ευρώπη είναι ένας πολύ ισχυρός πυλώνας, θεσμικός στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι χωρίς μια ενιαία πολιτική άμυνας και χωρίς ουσιαστικά αμυντικές δυνάμεις, χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις; Μεγάλο ζήτημα αυτό. Μας ενδιαφέρει, ειδικά στην Ελλάδα μας ενδιαφέρει διπλά και τριπλά. Γιατί;  Γιατί η Ελλάδα είναι ακριτική περιοχή για την Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα ελληνικά σύνορα και επομένως ή ενιαία αμυντική πολιτική που ουσιαστικά θα προφυλάσσει τα ελληνικά σύνορα, όπως και οι ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις, θα φυλάσσουν τα ελληνικά σήματα Πρόσθετος λόγος ότι έχουμε αμυντική βιομηχανία, η οποία αμυντική βιομηχανία, ουσιαστικά η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα πάρει δουλειές και παραγγελίες προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα. Είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό; Όχι, δεν είμαστε γιατί οι ομάδες των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών, των πρασίνων, αυτές οι ομάδες δεν θέλουν αυτή την κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλουν την πολιτική κατεύθυνση της άμυνας.

Τρίτο ζήτημα πολύ μεγάλο είναι  το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής. Άρα σύμφωνο για τη μετανάστευση. Ναι και όπως λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία φον ντερ Λάιεν αποφασίζουν τα κράτη για την νόμιμη μετανάστευση. οι λαοί της Ευρώπης για τη νόμιμη μετανάστευση και δεν θα αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές για το ποιοι θα έρχονται στην Ευρώπη. Είμαστε σε αυτό πάλι όλοι σύμφωνοι; Οχι γιατί υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, γιατί πάλι οι συγκεκριμένες ομάδες λένε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι φρούριο και πρέπει να υπάρχουν πολιτικές ανοιχτές, οι οποίες θα επιτρέπουν να έρχονται οι μετανάστες χωρίς έναν αυστηρό και περιοριστικό έλεγχο όπως υποστηρίζουμε εμείς. Αρα έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες. Και εγώ να πω και ένα ακόμα. Πάντως νομίζω ότι έχει σημασία να στέλνουμε Έλληνες βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που να υποστηρίζουν τα συμφέροντα μας.  Όχι πάντως βουλευτές οι οποίοι θα προωθούν ψηφίσματα με τα οποία θα ζητούν τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή τη διακοπή των χρηματοροών  από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη διακοπή των χρημάτων από το ΕΣΠΑ Και αυτό να το ζητούν Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο με την ψήφο τους οι πολίτες θα πρέπει αφενός να καταδικάσουν και αφετέρου να στείλουν τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα εκτός από τα εσωτερικά διακυβεύματα και την εσωτερική συζήτηση που κάνουμε, υπάρχουν μεγάλα κρίσιμα επίδικα για τα οποία πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες και εμείς αυτό που κάνουμε με την προεκλογική μας εκστρατεία είναι να τα θέτουμε και να τα αναδεικνύουμε. Καθόλου λοιπόν χαλαρή δεν είναι η ψήφος, καθόλου ασήμαντη και είναι σημαντικό να στοχευθεί στη σωστή κατεύθυνση γιατί ξαναλέω θα καθορίσει για την επόμενη πενταετία το πώς θα κινηθούν τα πράγματα στην Ευρώπη».

Θ.Λ.