Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 17:19

Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Του Τάκη Αναστόπουλου

Υποψήφιου Βουλευτή Μεσσηνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Σε αυτές τις εκλογές περισσότερο ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα έρθει τρίτο και λιγότερο το ποιος θα έρθει πρώτος. Η τρίτη θέση δίνει στο κόμμα που θα την καταλάβει την τρίτη εντολή. Και σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ, που δεν πρέπει να αποκλείεται, φέρνει το τρίτο κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Χρυσή Αυγή να παίξει αυτό το ρόλο. Δεν αξίζει στην Ελλάδα τέτοια κατάντια. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εγγυάται την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με συναίνεση και προοδευτικό πρόσημο. Και κυρίως με κοινωνική ευαισθησία, γιατί ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος. Οι εύκολες λύσεις τελείωσαν. Τα ψέματα, οι τυχοδιωκτισμοί και η αλαζονεία της εξουσίας τελείωσαν. Δεν επιτρέπονται άλλα λάθη σαν αυτά που ανερυθρίαστα παραδέχεται ο τέως πρωθυπουργός. Χρειάζεται διαρκής, επίπονη και επίμονη προσπάθεια. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε. Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου με το οποίο κατεβαίνουν στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα μας ξαναφέρει στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού. Και θα συντελέσει στη δημιουργία μίας σταθερής κυβέρνησης με βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, ο στόχος των κινήσεων πολιτών που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι να προσθέσουμε αξιοπιστία στο εγχείρημα. Η πρόθεσή μας δεν είναι στιγμιαία και μόνο προεκλογική. Συμπράττουμε γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα το αίτημα για μία μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας υπάρχει μέσα στη κοινωνία. Οι κινήσεις πολιτών αποτελούν την κρίσιμη μάζα που θα συμβάλει στη μετεξέλιξη του χώρου σε ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. 

Γι' αυτό, εμείς ως μέλη των κινήσεων πολιτών και στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την «Κίνηση Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» ως τρίτη συνιστώσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε υπηρετήσει αυτό το σκοπό με συνέπεια. Δηλώσαμε παρόντες και παρούσες σε όλα τα εγχειρήματα σύγκλισης και ανανέωσης του χώρου, υποστηρίξαμε την ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, ανταποκρινόμενοι στη μοναδική πρόταση για ενότητα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε, απέτυχε παταγωδώς να κυβερνήσει τον τόπο. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του η Ελλάδα απώλεσε πόρους και δυνατότητες, επέστρεψε στην ύφεση και εξάντλησε τα τελευταία αποθέματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας. Ετσι, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από το δεύτερο μνημόνιο, βρεθήκαμε να πρέπει να πορευτούμε με τον στενό κορσέ του τρίτου, πολύ πιο επώδυνου, μνημονίου που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η ΝΔ υπό την νέα ηγεσία είναι το ίδιο κόμμα των Ζαππείων του κυρίου Σαμαρά που πρώτο έσπειρε τη διχόνοια του αντιμνημονίου. Είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο στην Ευρώπη ανήκει στο Λαϊκό κόμμα της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε. 

Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, μετά τις αμφιταλαντεύσεις των τελευταίων μηνών, επιστρέφει στο φυσικό του χώρο. Είναι φανερό ότι η ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποκλεισμό του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή τη διπλή πραγματικότητα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, πρέπει να συμφιλιωθούν όλοι όσοι έχουν τη φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή. Η κρισιμότητα των εκλογών αυτής της Κυριακής δεν αφήνει περιθώρια για ενδοιασμούς και άλλες καθυστερήσεις. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση της Κεντροαριστεράς. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό και θα αναβιώσουν όλες οι παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.
Σε αυτόν το δρόμο καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Και όταν εξασφαλιστεί η πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα, οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πρέπει να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.
Ενα ιδρυτικό συνέδριο ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, που με τη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων, προσωπικοτήτων του χώρου θα καθορίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και θα διαμορφώσει ένα νέο δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης και λειτουργίας, απορρίπτοντας τις καταδικασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος. 

Σε αυτό το δρόμο καλώ να πάρουν μέρος από την επομένη των εκλογών όλοι όσοι συμμερίζονται την ανάγκη να καταστεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη η τρίτη δύναμη για να γίνει η Κεντροαριστερά ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων που θα διαμορφώσουν το αύριο του τόπου.