Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 21:40

Κατάσταση τρέλας και ανασχηματισμός - Δοκιμάζεται η αντοχή του πολιτικού συστήματος

Γράφτηκε από την
Κατάσταση τρέλας και ανασχηματισμός - Δοκιμάζεται η αντοχή του πολιτικού συστήματος

Τρίζει συθέμελα το πολιτικό σύστημα και δοκιμάζεται η αντοχή του σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καθώς το νέο μνημόνιο που προωθείται από την κυβέρνηση Παπαδήμου με την υπογραφή Παπανδρέου και Σαμαρά φέρνει τεράστια βάρη σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας στην αγορά, πολλαπλασιάζει δραματικά τα λουκέτα και βυθίζει ακόμη περισσότερο την οικονομία στην ύφεση.
Την ώρα που ο γαλλογερμανικός άξονας προβάλλει όλο και περισσότερες απαιτήσεις προκαλώντας αντιδράσεις και στην Ευρώπη, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να... πηδάνε από το καράβι. Τα κόμματα εξουσίας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο βαθιάς διάσπασης, ενώ παρά την αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν το ίδιο να συμβεί και στον ΛΑΟΣ.
Εν μέσω διαδηλώσεων και απεργιών σε όλη τη χώρα, ξέσπασε κύμα παραιτήσεων στην κυβέρνηση που οδεύει σε ανασχηματισμό: Προχθές έκανε την αρχή ο υφυπουργός Εργασίας Γιάν. Κουτσούκος, ακολούθησαν χθες οι 4 υπουργοί του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Γεωργιάδης, Ροντούλης, Γεωργίου) μετά την ανακοίνωση Καρατζαφέρη ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η παραίτηση της υφυπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Από τους κυβερνητικούς εταίρους, ο Γ. Καρατζαφέρης, βλέποντας δημοσκοπικά τα ποσοστά του να βυθίζονται, πήρε στροφή ανακοινώνοντας την καταψήφιση του μνημονίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την παραίτηση των υπουργών του, πλην όμως -επιβεβαιώνοντας το διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος- ο Μ. Βορίδης και ο Α. Γεωργιάδης δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στο ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα ξεκίνησαν από το πρωί με την παραίτηση του βουλευτή Αρτας Παύλου Στασινού, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση ο βουλευτής Τρικάλων Χρ. Μαγκούφης, ο βουλευτής Ηρακλείου Ι. Μιχελογιαννάκης και ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάνταζι. "Οχι" είπε και η από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενη ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη.
Από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι θα ψηφίσει μόνο το PSI και όχι τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ δημόσιους προβληματισμούς εξέφρασε ο βουλευτής Ηλείας Κ. Τζαβάρας. Η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να στηρίξει το νέο μνημόνιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των "αντιμνημονιακών παραγόντων" - και η εμφάνιση του Π. Καμμένου στο σκηνικό, με νέο κόμμα τις επόμενες ημέρες, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ απειλούν να καταψηφίσουν εφόσον καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στις περιοχές τους.
Με δεδομένα όλα αυτά, θεωρούνται κρίσιμες οι σημερινές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που μπορούν να δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις. Οι συνεδριάσεις ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν χθες, αλλά αναβλήθηκαν λόγω καθυστέρησης σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου από τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις.
Από δηλώσεις εκπροσώπων των δύο κομμάτων διαφάνηκε ότι είναι πολύ πιθανόν να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τόσο για να αποφευχθούν οι διαρροές όσο και για να δοθεί ένα "άλλοθι" στους βουλευτές για την ψήφο τους.


NEWSLETTER