Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 12:13

Καραμανλής σε Χαρίτση: "60-80 εκατ. ευρώ η αναβάθμιση αεροδρομίου Καλαμάτας - 500.000 ευρώ οι απαλλοτριώσεις"

Γράφτηκε από την
Καραμανλής σε Χαρίτση: "60-80 εκατ. ευρώ η αναβάθμιση αεροδρομίου Καλαμάτας - 500.000 ευρώ οι απαλλοτριώσεις"

Την εκτίμηση της ΥΠΑ, ότι τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας είναι της τάξεως των 60-80 εκατ. ευρώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής κατά την απάντησή του στην σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση.

Κατά την ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτελεί ουσιαστικά πύλη εισόδου για ολόκληρη την Πελοπόννησο και ότι κατά την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε αύξηση αφίξεων της τάξεως του 400%.

Απαντώντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι “στα χρόνια της κρίσης η περιοχή έδειξε προοπτικές χάρη σε έναν άνθρωπο, που επένδυσε στον τόπο του (σ.σ. τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο).

Αναφερόμενος στη διαδικασία απαλλοτριώσεων τόνισε, ότι αυτές θα κοστίσουν περίπου 500.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 7Α, για να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Ενημέρωσε, ότι η σχετική δικάσιμος για τον καθορισμό τιμής μονάδας, που αρχικά είχε οριστεί στις 7 Δεκεμβρίου 2020 και πήρε αναβολή λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, θα γίνει την 1η Μαρτίου. “Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως και όλα τα περιφερειακά, ανήκει στο Υπερταμείο και βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών”.

Επανερχόμενος ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι “δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο” και ζήτησε από το υπουργείο να θέσει σαφή χρονοδιαγράμματα, υπενθυμίζοντας παράλληλα τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2019 κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας ζητώντας επίσης σαφές σχέδιο “για να αξιοποιηθεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί”.

“Να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις, γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμα σκληρότερος μετά την πανδημία” ανέφερε ο κ. Χαρίτσης βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου και τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη” σημειώνοντας ότι επ’ αυτού θα είναι η νέα επίκαιρη ερώτηση, που θα καταθέσει προσεχώς.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Υποδομών επεσήμανε, ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις διαδικασίες για το αεροδρόμιο Καλαμάτας και αναφέρθηκε στην εκτίμηση κόστους από την ΥΠΑ για τις παρεμβάσεις, που θα φθάσουν τα 60-80 εκατ. ευρώ. Και παράλληλα είπε: “Αν υπάρξει κάποια πρόταση για περαιτέρω αξιοποίηση, την συζητάμε”.

Για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μέθώνη τόνισε ότι “ήταν απόφασή μας να μην αλλάξουμε καμία χάραξη. Ωριμάζουμε μελέτες, που δεν ήταν ώριμες και παράλληλα βλέπουμε και το θέμα της περιμετρικής της Πύλου, που δεν ήταν στην αρχική μελέτη”.


NEWSLETTER