Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 16:44

Ομιλία Κοζομπόλη στη Βουλή για τη στρατιωτική εκπαίδευση 

Η δημιουργία Ενώσεων είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα από το νόμο συνταγματικό δικαίωμα των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις, και η Πολιτεία έχει δικαίωμα να θεσπίσει εκείνες τις διατάξεις, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό σωστά. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Μεσσηνίας και δικηγόρος Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη.

Η κ. Κοζομπόλη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Ρύθμιση θεμάτων ΥΕΘΑ». Μάλιστα είπε ότι όλες οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου έχουν θετικό πρόσημο: «Αναβαθμίζεται η στρατιωτική εκπαίδευση με την συγχώνευση των τριών Σχολών σε μία. Συστήνεται νέα Υπηρεσία στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, με σκοπό την εκπόνηση και υλοποίηση κατασκευαστικών μελετών σε συνεργασία με τους δήμους, η ΜΟΜΚΑ, που έρχεται σε συνέχεια της ΜΟΜΑ, η οποία πια δεν υπάρχει και είχε τόσο πολύ συνεισφέρει στο παρελθόν, όπως ξέρουμε. Ενοποιούνται τα τρία Ταμεία, με σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας τους και ορίζεται μάλιστα ο τρόπος που θα αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια, να είναι προς όφελος των μετόχων των Ταμείων. Ρυθμίζονται θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ρυθμίζονται θέματα προμηθειών, έτσι ώστε οι συμβάσεις να γίνονται με ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια». Η ίδια πάντως στάθηκε στη διάταξη του άρθρου 50 του νόμου, με την οποία θεσπίζεται η δυνατότητα των εν ενεργεία στρατιωτικών να δημιουργούν ενώσεις. Είπε λοιπόν η κ. Κοζομπόλη ότι «το ατομικό αυτό δικαίωμα παρέχεται αδιακρίτως σε όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξεως, η δε άσκησή του τελεί υπό την ειδική επιφύλαξη του νόμου, δηλαδή να μην παραβαίνει η συγκεκριμένη δραστηριότητα των πολιτών άλλες διατάξεις νόμων. Οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκτός του πεδίου των συνταγματικών εγγυήσεων, ούτε μπορεί να ισχύσει για αυτούς ένα τεκμήριο διαφοροποιήσεως ως προς την απόλαυση όλων ανεξαρτήτως των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα για όλους τους Ελληνες ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής ή οικονομικής τάξεως.

Είναι, επομένως, συνταγματικό δικαίωμα των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις να δημιουργήσουν ενώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο και η Πολιτεία έχει δικαίωμα να θεσπίσει εκείνες τις διατάξεις, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό σωστά».