Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 09:36

ΕΣΠΑ: Αγνοια ή παραπληροφόρηση του κ. καθηγητή;

Γράφτηκε από την
ΕΣΠΑ: Αγνοια ή παραπληροφόρηση του κ. καθηγητή;

 

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη

Δικηγόρου, Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

Στο φύλλο της 3ης Ιανουαρίου 2018 της εφημερίδας "Ελευθερία", δημοσιεύθηκε άρθρο του καθηγητή και στελέχους της ΝΔ κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, με τίτλο «5η και όχι 1η η Ελλάδα στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ».

Στο εν λόγω άρθρο ο κ. Χαλβατσιώτης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και όχι 1η, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Επίσης ότι η κατάληψη της 5ης θέσης οφείλεται στην "προίκα" της ΝΔ προς την παρούσα κυβέρνηση, καθότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει μεγάλη προκαταβολή, της τάξης του 7%. Προς απόδειξη των ισχυρισμών του ο κ. Χαλβατσιώτης παραθέτει τρία γραφήματα, από την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου καλεί τον αναγνώστη να ανατρέξει.

Αν όμως ανατρέξει κάποιος στον παραπάνω ιστότοπο (https://cohesiondata.ec.europa.eu/EU-Level/Regional-Policy-2014-2020-EU-Payment-Details-by-Co/32e8-8e7w), θα διαπιστώσει ότι τα συγκεκριμένα γραφήματα είναι μερική απεικόνιση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, ενώ το συνολικό φέρει την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 1η θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ (το παρόν γράφημα αποτυπώνει αναντίρρητα του λόγου το αληθές). Η δε προκαταβολή της τάξης του 7% εξασφαλίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβρη του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αλλαγή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ειδικά για την Ελλάδα  Είναι δυνατόν να μην τα γνωρίζει όλα αυτά ο κύριος καθηγητής;

Αν δούμε τα πράγματα από την αρχή, η αλήθεια είναι ότι το 2015 η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ως "προίκα" στον τομέα του ΕΣΠΑ μια τραγική κατάσταση, που οφείλονταν, αφενός στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των περισσότερων προγραμμάτων και αφετέρου στις υπερδεσμεύσεις. Εργα ανώριμα, χωρίς μελέτες και χωρίς καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους, εντάχθηκαν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέχρι και μία μέρα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν πελατειακά δίκτυα και να ναρκοθετηθεί η πορεία της επερχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς. Η εργώδης και συστηματική προσπάθεια από την παρούσα κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013), που έφερε τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης.

Το 2016 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ανήλθε στο 11,4%, φέρνοντας για δεύτερη φορά την Ελλάδα στις πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πετύχει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%. 

Στο τέλος του 2017 η απορρόφηση έφτασε το 23,17% του συνόλου των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στην απορρόφηση, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε., όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013, σε οικονομικές συνθήκες μάλιστα πολύ πιο ευνοϊκές από αυτές των τελευταίων ετών, η απορρόφηση δεν ξεπέρασε το 17%. Τα στοιχεία αυτά είναι δημόσια αναρτημένα στην  επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της χρηματοδότησης αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τον πιο επίσημο μάλιστα τρόπο, στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.  Εκεί γίνεται ρητή αναφορά στην «εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα που έφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια». Η δε αρμόδια  Ευρωπαία Επίτροπος κ. Κρέτσου, συνεχάρη προσωπικά στις 29-12-2017, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Α. Χαρίτση για την πρωτιά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. 

Αμφισβητεί λοιπόν ο κ. καθηγητής την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Τα αποτελέσματα αυτά μόνο αυτονόητα δεν ήταν και δείχνουν τις χαώδεις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην παρούσα κυβέρνηση και εκείνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που για δεκαετίες σπατάλησαν τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Πέρα από τις επιτυχίες αυτές στην απορρόφηση, έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες της χώρας και πλέον δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων. Ενεργοποιήσαμε προγράμματα άνω των 1,3 δισ. ευρώ, που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ενταχθεί χιλιάδες από αυτές και ήδη έχει αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, έχουμε δημιουργήσει μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) για την ενίσχυση καινοτόμων και νεοφυών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο τέτοιο ταμείο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους.  

Επιπλέον, σε όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας υπάρχει «ρήτρα εργασίας». Πριμοδοτούνται δηλαδή περισσότερο οι επιχειρήσεις εκείνες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, επιδοτείται το μισθολογικό και  το ασφαλιστικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας για το πρώτο διάστημα, ενώ, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση τέθηκε ως προϋπόθεση για την υπαγωγή σε προγράμματα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ ή από εθνικούς πόρους, η αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 

Από τα παραπάνω που συνοπτικά εκτέθηκαν, είναι πασίδηλο, ότι ο ισχυρισμός του κ. καθηγητή, είναι εντελώς εσφαλμένος. Εάν αυτό έγινε από άγνοια ή με συνειδητή παραποίηση των αληθινών δεδομένων και στοιχείων, μόνο ο ίδιος και οι συνεργάτες του το γνωρίζουν. Η ουσία όμως παραμένει ίδια: Η επιτυχής αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων την τελευταία τριετία, δεν δίνει εύσημα κυρίως στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά  πρωτίστως στην ίδια την πατρίδα μας. Η οποία πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της. Οι υπαίτιοι που χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας είναι γνωστοί. Πρόκειται για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αφού λοιπόν οι εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών δεν χαίρονται για τις επιτυχίες της σημερινής κυβέρνησης, ειδικά στο θέμα του ΕΣΠΑ, όπως θα έπρεπε λογικά, τουλάχιστον ας σιωπούν. Οι καλύτερες μέρες έρχονται και μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να τις εμποδίσουν.


NEWSLETTER