Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 10:38

Αίτημα Μαντά για έδρα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Αίτημα Μαντά για έδρα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος στην Καλαμάτα

 

Το αίτημα να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα η έδρα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) μετέφερε στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεσσήνιου βουλευτή: "Ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον υπουργό τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας ως έδρα του ΕΛΔΕΚ και ειδικότερα η λειτουργία του αεροδρομίου και του εθνικού δρόμου, η εγγύτητα της πόλης στην Αθήνα, καθώς και η ύπαρξη επιστημονικών δομών, όπως τα τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι είναι αρχικά θετικός στη συζήτηση για την έδρα του ΕΛΔΕΚ στην Καλαμάτα, ωστόσο λόγω άλλων προτεραιοτήτων και υποχρεώσεων του υπουργείου, η σχετική συζήτηση τόσο για την έδρα του οργανισμού όσο και για τη στελέχωσή του, θα προγραμματιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι ανάλογου τύπου θέματα συνήθως βρίσκουν εμπόδια όσον αφορά στην εύκολη μετάβαση επιστημόνων στην έδρα του οργανισμού, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δύναται να αντιμετωπιστεί θετικά στην περίπτωση της Καλαμάτας".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του κ. Μαντά αναφέρεται: "Είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ώστε το νέο Κέντρο Διαστήματος να έχει έδρα στην πόλη της Καλαμάτας. Ιδιαίτερα την περίοδο 2012-2015 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά είχαν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Προς αυτόν τον σκοπό έχουν κινηθεί τόσο ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος με παλαιότερο ψήφισμά του έχει προτείνει να αναλάβει τη δωρεάν υποστήριξη του κέντρου σε υποδομές (γραφεία, αίθουσες εκδηλώσεων), όσο και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο δρ. Περικλής Παπαδόπουλος επιστήμονας της NASA και επικεφαλής της ομάδας των νέων Ελλήνων επιστημόνων, που δημιούργησαν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο Λ-sat".


NEWSLETTER