Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 19:40

Ομιλία Λαμπρόπουλου για τη συνταγματική αναθεώρηση

Γράφτηκε από την

«Η σημερινή αναθεώρηση είναι άτολμη, αναιμική και ανεπαρκής, με ευθύνη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας»: Αυτό τόνισε μιλώντας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

«Η χώρα μας ευτύχησε όλα αυτά τα χρόνια από τη Μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα να έχει την καλύτερη δημοκρατία της νεότερης ιστορίας της. Η ωριμότητα που επέδειξαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, μαζί με το δημοκρατικό μας Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1975 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και άλλους σοφούς πολιτικούς, εδραίωσαν τη δημοκρατία και συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος». Είπε ο βουλευτής στην αρχή της ομιλίας του - και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλλων:

«Εχουν περάσει αρκετά χρόνια από το 1975 κι έχουν αλλάξει πολλά μέχρι σήμερα στην επιστήμη, την τεχνολογία, την οικονομία, το περιβάλλον, σε όλους τους τομείς.

Η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δεν τόλμησε - κι έτσι δεν μπορούμε στην παρούσα Βουλή σήμερα να κάνουμε τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος για να πάμε μπροστά, μετά από μια μεγάλη κρίση. Για να κάνουμε και το μεγάλο άλμα στην πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη».

Σχετικά με την αδυναμία αναθεώρησης του άρθρου 16, ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε:

«Οι ιδεολογικές και οπισθοδρομικές αγκυλώσεις της Αριστεράς, ακόμη και όταν δεν κυβερνούσε, κρατούσαν πίσω την κοινωνία και την πολιτεία και δεν επέτρεπαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Παράδειγμα, το άρθρο 16 του Συντάγματος, που ακόμη και τώρα σε τούτη την αναθεώρηση δεν άφησαν να αλλάξει, ώστε να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια - κάτι που όλες οι χώρες το έχουν κάνει πράξη. Η Κύπρος θριαμβεύει και προσελκύει πολλές χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Τα ελληνόπουλα αναγκάζονται να φεύγουν για σπουδές στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Σερβία, και δεν μπορούν να σπουδάσουν εδώ στην Ελλάδα, γιατί έτσι πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε φοιτητές και χρήμα απ’ όλο τον κόσμο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε: «Επειδή η επόμενη αναθεώρηση, σύμφωνα με τα ισχύοντα, θα μπορεί να γίνει μετά από σχεδόν 10 χρόνια, ελπίζουμε και ευχόμαστε, αυτά που τώρα έπρεπε, αλλά δεν αναθεωρούνται λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να αναθεωρηθούν στο μέλλον υπό όρους ενότητας και σύμπνοιας του πολιτικού κόσμου, ώστε να επιτευχθούν οι πολλές, μεγάλες και αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».