Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 19:51

Η Νάντια για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων

Γράφτηκε από την

«Το δικαίωμα ψήφου πρέπει να το έχουν όλοι οι Ελληνες κάτοικοι του εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια».

Τα παραπάνω επισήμανε η βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας – Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, στην τοποθέτηση της στην πρώτη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με το σχέδιο νόμου «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».

Τόνισε επίσης πως «ειδικά αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που η Ελλάδα αναζητά το βηματισμό της, η ενότητα του απανταχού ελληνισμού αποτελεί και πρέπει να αποτελεί τον θεμελιώδη στόχο μας. Οι απανταχού Ελληνες οφείλουμε απέναντι στην ιστορία του τόπου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας σχέσης αλληλεγγύης και εθνικής συνείδησης. Εδώ πέρα δεν μιλάμε για όλο τον ελληνισμό. Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μιλάμε για παροχή δικαιώματος ψήφου, ουσιαστικά μιλάμε για διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο που διαμένουν».

Σύμφωνα με τη βουλευτή Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας: «Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μιλάμε για παροχή δικαιώματος ψήφου, ουσιαστικά μιλάμε για διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο που διαμένουν».

Τέλος, όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο, η βουλευτής τόνισε :«Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε εδώ και να μιλάμε για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου, κ. υπουργέ, και το λέω γιατί η κυβέρνησή σας έχει θέσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη στο ζήτημα της ψηφιοποίησης, όπως συμβαίνει στην Εσθονία, όπου ισχύει η ηλεκτρονική ψήφος, όπως και σε άλλες χώρες, που την έχουν θεσμοθετήσει, κι εδώ πέρα, δυστυχώς, με όρους του χθες ακόμα δεν επιτρέπουμε ούτε καν την επιστολική ψήφο».