Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 18:44

Λαμπρόπουλος στη Βουλή για ελληνοαμερικανική συμφωνία

Γράφτηκε από την
Λαμπρόπουλος στη Βουλή για ελληνοαμερικανική συμφωνία

"Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν στις ίδιες αρχές και αξίες, στον ίδιο πολιτισμό, στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τη, ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Λαμπρόπουλου:

"Το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που συζητάμε σήμερα και καλούμαστε να ψηφίσουμε, υπεγράφη στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2019. Είχε συνταχθεί σχεδόν ολόκληρο από την προηγούμενη Κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου.

Θυμόμαστε τον κ. Καμμένο, εταίρο για τεσσεράμισι χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, να καλεί τους Αμερικάνους να κάνουν σε όλη την Ελλάδα βάσεις όπου επιθυμούν. Τώρα δεν ψηφίζουν το πρωτόκολλο. Θυμήθηκαν τον παλιό τους εαυτό, έγιναν πάλι αντιαμερικάνοι. Η Ελλάδα μετέχει στο ΝΑΤΟ από το 1952 και είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ. Μετέχουμε στην ίδια συμμαχία με συνέπεια στις υποχρεώσεις μας. Σήμερα οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, γεγονός που το επιβεβαίωσε και η πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτοί που έσπευσαν να μεμψιμοιρήσουν και φτηνά να πολιτικολογήσουν όταν ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο διαψεύστηκαν. Η παροχή εκ μέρους μας στρατιωτικών διευκολύνσεων στις ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής για την ασφάλειά μας, τις ένοπλες δυνάμεις μας, την οικονομία και όχι μόνο.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν στις ίδιες αρχές και αξίες, στον ίδιο πολιτισμό, στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρέθηκαν μαζί σε όλους τους αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία, σε όλες τις μεγάλες κρίσεις. Η Ελλάδα και στους δύο παγκοσμίους πολέμους συντάχθηκε με τις δυνάμεις της ελευθερίας. Πολεμήσαμε σκληρά, δώσαμε πολύ αίμα, και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χαρίσαμε στους συμμάχους τις πρώτες νίκες κατά του Αξονα του κακού, του φασισμού και ναζισμού. Μεταπολεμικά ήμασταν και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον δυτικό κόσμο.

Σήμερα που δεχόμαστε απειλές και αμφισβητήσεις των εθνικών μας δικαίων, απαιτούμε στήριξη και βοήθεια από τους συμμάχους μας. Δεν νοείται να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, να απειλούμαστε από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, και ο Γραμματέας της Συμμαχίας να νίπτει τας χείρας του.

Πού ήταν η Τουρκία στους δύο παγκοσμίους πολέμους; Οταν εμείς χύναμε το αίμα μας μαζί με τους συμμάχους, οι Τούρκοι είτε ήταν απέναντι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, είτε παρέμειναν ουδέτεροι, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οταν τώρα η ιμπεριαλιστική Τουρκία εισβάλει στη Συρία, στο Ιράκ, πάει στη Λιβύη, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, συνεχίζει την κατοχή της Κύπρου, απειλεί την Ελλάδα με όπλα που της έχουν προμηθεύσει οι σύμμαχοί μας και οι φίλοι μας, δεν είναι δίκαιο και σωστό ο Πρόεδρος Τραμπ να εξισώνει τον θύτη με τα θύματα και να λέει «βρείτε τα» μετά τις θετικές για εμάς επιστολές και δηλώσεις στήριξης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Αν είναι δυνατόν, την ίδια στιγμή που η ιμπεριαλιστική Τουρκία απειλεί την Ευρώπη ότι θα την πνίξει με τους μετανάστες, μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα εταίρος και σύμμαχός μας να τη χαϊδεύει. Η Τουρκία όλους τους έχει ανάγκη για τη στήριξη της οικονομίας της και τη λειτουργία των οπλικών της συστημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι Ελληνες ενωμένοι πασχίζουμε για την ειρήνη, αλλά είμαστε και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο. Ο μεγάλος διπλωματικός μαραθώνιος που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει θέτουν όλους τους συμμάχους μας προ των ευθυνών τους για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή μας και έχουμε την πεποίθηση πως έτσι θα γίνει. Ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, με συνδετικό κρίκο τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται, ζουν και προοδεύουν στις ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε πιστοί στην ιστορία μας, να υπηρετούμε μαζί και με πάθος τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο πολιτισμό".

 

 


NEWSLETTER