Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 09:18

Χρυσομάλλης κατά Σπίρτζη για Καλαμάτα – Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Χρυσομάλλης κατά Σπίρτζη για Καλαμάτα – Ριζόμυλος

 

"Την επιλογή χάραξης προς ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΣΔΙΤ την έκανε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ουδείς άλλος. Ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γραμματεία ΣΔΙΤ, ούτε βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή": Αυτό τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, διαψεύδοντας με έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πηγή χρηματοδότησης για την παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

"Μένει επομένως να μας πληροφορήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, με ποια κριτήρια απέρριψαν μια οριστική και εγκεκριμένη μελέτη (παραλιακή χάραξη) και επέλεξαν να προχωρήσουν με την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου" αναφέρει σε άλλο σημείο της δήλωσης του ο κ. Χρυσομάλλης - ενώ στη συνέχεια επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Σημειώνει συγκεκριμένα ότι "η ευθύνη βαραίνει απόλυτα τον κ. Σπίρτζη, αφού, όπως ευθαρσώς ο ίδιος παραδέχτηκε τηλεοπτικά στις 21 Φεβρουαρίου, αυτός επέλεξε το 2019 να αποστείλει ως πρόταση την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου, χωρίς κανένα συγκριτικό κριτήριο (αφού δεν υπάρχει καμία οριστική μελέτη για την αναβάθμιση), και παρά μόνο από πολιτική εμπάθεια απέρριψε την παραλιακή χάραξη".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ

Αναλυτικά η γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Χρυσομμάλη:

"Αρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των επιλογών, των διαρροών και της μετάθεσης ευθυνών που βιώνουμε στη Μεσσηνία με το θέμα της επιλογής χάραξης στο τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος του δρόμου Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη. Με την απάντηση  προς τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, στο πλαίσιο της Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που είχε καταθέσει από 5 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκαθαρίζει πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η αρμοδιότητά της εξαντλείται στην έγκριση και υπαγωγή στη διαδικασία χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ και όχι στην επιλογή των τεχνικών χαρακτηριστικών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ακουστεί διάφορες δικαιολογίες για την επιλογή της αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου και την ακύρωση της παραλιακής χάραξης, είτε μέσω διαρροών «υπηρεσιακών παραγόντων», είτε από τα επίσημα χείλη τους. Ακούσαμε ότι δεν χρηματοδοτεί την παραλιακή χάραξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και πρόσφατα στις 25 Ιανουαρίου πληροφορηθήκαμε από τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Best TV, ότι η παραλιακή χάραξη κρίθηκε «μη χρηματοδοτήσιμη από τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ».

Οπως απάντησε στο βουλευτή Μεσσηνίας η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ: «Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ και η ΔΕΣΔΙΤ δεν έχουν την αρμοδιότητα επιλογής της διαδικασίας ανάθεσης μιας Σύμβασης Σύμπραξης, συνεπώς και εν προκειμένω το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως αναθέτουσα αρχή του υπόψη έργου είναι αρμόδιο για την επιλογή της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης.

Ομοίως, αναφορικά με τα λοιπά ερωτήματα που περιλαμβάνονται στην ως άνω Ερώτηση και αφορούν τα τεχνικά και χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς και τον συνολικό σχεδιασμό του έργου από τεχνικής πλευράς, τόσο η πρώην ΕΓΣΔΙΤ όσο και η νυν Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ δεν έχουν σχετική αρμοδιότητα, σύμφωνα με το οικείο νομοθετικό πλαίσιο, παρά μόνο η αναθέτουσα αρχή της εκάστοτε Σύμβασης Σύμπραξης».

Καθίσταται επομένως ηλίου φαεινότερο ότι την επιλογή χάραξης προς ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΣΔΙΤ την έκανε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ουδείς άλλος. Ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γραμματεία ΣΔΙΤ, ούτε βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησαν ως μη χρηματοδοτήσιμη την παραλιακή χάραξη!

«Μένει επομένως να μας πληροφορήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών με ποια κριτήρια απέρριψαν μια οριστική και εγκεκριμένη μελέτη (παραλιακή χάραξη) και επέλεξαν να προχωρήσουν με την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου. Και τελικά φαίνεται ότι, για όλη αυτή την ταλαιπωρία για τη Μεσσηνία, η ευθύνη βαραίνει απόλυτα τον κ. Σπίρτζη, αφού, όπως ευθαρσώς ο ίδιος παραδέχτηκε τηλεοπτικά στις 21 Φεβρουαρίου, αυτός επέλεξε το 2019 να αποστείλει ως πρόταση την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου χωρίς κανένα συγκριτικό κριτήριο (αφού δεν υπάρχει καμία οριστική μελέτη για την αναβάθμιση), και παρά μόνο από πολιτική εμπάθεια απέρριψε την παραλιακή χάραξη.

Είναι πλέον η ώρα να επιλέξουμε ως Μεσσηνία αν θέλουμε ένα δρόμο ανάπτυξης τώρα, κατασκευασμένο εντός 2 ετών, ή ένα δρόμο προβλημάτων σε 6-7 χρόνια από τώρα, τον οποίο θα κληθούμε σίγουρα να βελτιώσουμε στο μέλλον, αν ποτέ βρούμε τα χρήματα τότε», τόνισε ο Μίλτος Χρυσομάλλης".

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη:

"Η υπαγωγή του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Αξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη, με Σ.Δ.Ι.Τ» στις διατάξεις του ν. 3389/2005 εγκρίθηκε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) στις 17.04.2019 (ΑΔΑ: Ψ9ΓΛ465ΧΛ8-8ΓΩ). Στην υποβληθείσα πρόταση του αρμόδιου Δημόσιου Φορέα, ήτοι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην τότε Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ), αναφέρεται ότι η προτεινόμενη διαδικασία για την ανάθεση της εν λόγω Σύμβασης Σύμπραξης, βάσει των χαρακτηριστικών της αλλά και της φύσης του αντικείμενου της σύμπραξης, είναι η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3389/2005 περί Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και του ν. 4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, σε περίπτωση, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα πολύπλοκων συμβάσεων, η αναθέτουσα αρχή δύναται εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις να προσφύγει στην διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει τη διεξαγωγή διαλόγου της αναθέτουσας αρχής με τους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί, προκειμένου να βρεθούν μία ή περισσότερες πρόσφορες λύσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της και βάσει της οποίας ή των οποίων οι οικονομικοί φορείς καλούνται να υποβάλουν την προσφορά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώην ΕΓΣΔΙΤ και νυν Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ και η ΔΕΣΔΙΤ δεν έχουν, σύμφωνα με το ανωτέρω αναφερόμενο νομοθετικό πλαίσιο, την αρμοδιότητα επιλογής της διαδικασίας ανάθεσης μιας Σύμβασης Σύμπραξης, συνεπώς και εν προκειμένω το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως αναθέτουσα αρχή του υπόψη έργου είναι αρμόδιο για την επιλογή της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης.

Ομοίως, αναφορικά με τα λοιπά ερωτήματα που περιλαμβάνονται στην ως άνω Ερώτηση και αφορούν στα τεχνικά και χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά καθώς και το συνολικό σχεδιασμό του έργου από τεχνικής πλευράς, τόσο η πρώην ΕΓΣΔΙΤ όσο και η νυν Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ δεν έχουν σχετική αρμοδιότητα, σύμφωνα με το οικείο νομοθετικό πλαίσιο, παρά μόνο η αναθέτουσα αρχή της εκάστοτε Σύμβασης Σύμπραξης".


NEWSLETTER