Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 15:18

Βολές Χρυσομάλλη κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Γράφτηκε από την
Βολές Χρυσομάλλη κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης 

«Θέλω να ελπίζω ότι στο Eurogroup θα επικρατήσει η στοιχειώδης πολιτική λογική.

Αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι η γενιά μας θα δει το “πουλόβερ” της ευρωπαϊκής ενοποίησης να ξηλώνεται πλήρως» παρατήρησε ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής της κύρωσης της από 20/3/20 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - για να συμπληρώσει: «Ολοι μας όμως γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας προβληματικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τόνισε δε πως η Ε.Ε. πρέπει να έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να λάβει ουσιαστικά οικονομικά μέτρα στη βάση της ενιαίας και αλληλέγγυας ένωσης, ώστε να διατηρηθεί η συνοχή της και να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση.

Ο κ. Χρυσομάλλης σημείωσε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο θέμα υγειονομικών πόρων, αλλά ακόμα θέμα πολιτικής διορατικότητας, κυβερνητικής αποφασιστικότητας, θέμα καλής διακυβέρνησης: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, επέλεξε ότι η μάχη θα δοθεί για κάθε ανθρώπινη ζωή, ακόμα και σε βάρος της οικονομικής ζωής του τόπου. Αυτό είναι πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Επιλέξαμε να ακούσουμε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και δεν διστάσαμε να λάβουμε έγκαιρα σκληρές αποφάσεις, όταν άλλες χώρες ταλαντεύονταν».

Ζούμε πλέον όλοι μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, που αλλάζει κοινωνικές συμπεριφορές και έθιμα αιώνων, σχολίασε ο βουλευτής. «Παράλληλα όμως αποδεικνύει τη δύναμη του ελληνικού λαού, την αλληλεγγύη και την προσαρμοστικότητά του, και προκαλεί θετικές αλλαγές, όπως οι ψηφιακές λύσεις που προωθεί η συγκεκριμένη ΠΝΠ. Από την ψηφιακή συνταγογράφηση μέχρι την έκδοση εξουσιοδοτήσεων». Σημαντικό μέρος της καταλαμβάνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία:

«Στόχος μας είναι, όπως προλάβαμε την επέκταση της πανδημίας, έτσι να προλάβουμε και τη διάχυση της ύφεσης, να ενισχύσουμε τη χαμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων, να παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ευτυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας. Αντίθετα έχουμε και σχέδιο και τη σύνεση να το προσαρμόσουμε ανάλογα με την πορεία της οικονομίας». Απόδειξη αυτού, είπε, αποτελούν μέτρα όπως το επίδομα των 800 ευρώ, όσο και η μείωση του μισθώματος επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά 40%, η αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, η επιτάχυνση επιστροφών φόρου και ΦΠΑ. Ηδη για το Μάρτιο και τον Απρίλιο έχουν προβλεφθεί μέτρα που φτάνουν το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το σύνολο των μέτρων φτάνει τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Επομένως, δεν είναι απαραίτητη η άκριτη πλειοδοσία μέτρων, που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο Μεσσήνιος βουλευτής. «Μην ξεχνάτε ότι η αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και των επιπτώσεων της δεν είναι δρόμος εκατό μέτρων. Είναι ένας μαραθώνιος που απαιτεί στρατηγική, καλά υπολογισμένες κινήσεις, διορατικότητα και σύνεση στη διαχείριση των πόρων μας. Είναι καλοδεχούμενη η εποικοδομητική κριτική. Τη θέλουμε. Την ακούμε. Αλλο, όμως, κριτική και άλλο επαναστατική γυμναστική, στην οποία επιδίδεστε. Δεν είναι η ώρα, κύριοι συνάδελφοι. Η ρητορική του μίσους, η πολιτική διέγερση της χυδαιότητας καταδικάστηκε. Σήμερα, οφείλουμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας τη σιγουριά ότι τόσο η εκτελεστική όσο και η νομοθετική εξουσία του τόπου θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την υγεία τους και το μέλλον τους».

Το σχέδιο νόμου περιλάμβανε, επιπλέον, την ενίσχυση του ΕΟΔΥ για τη δημιουργία κινητών μονάδων ελέγχου του ιού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την αποδοχή απαραίτητων δωρεών και βέβαια την κατάργηση του άρθρου 129 του Ν.4600/2019, μέσω του οποίου είχε συντελεστεί η αποψίλωση του προσωπικού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Πλέον, ιατρικό προσωπικό που είχε μετατεθεί αναιτιολόγητα, με μόνο την απόφαση του διοικητή, επιστρέφει στην οργανική του θέση.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ, αφουγκράζεται τις ανάγκες, ακούει την ουσιαστική κριτική, παίρνει νέα μέτρα. Η κυβέρνηση είναι εδώ, εμείς είμαστε εδώ, για να μην αφήσουμε κανέναν να νιώσει ότι βιώνει μόνος του αυτή την πανδημία. Οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους ανώνυμους ήρωες της καθημερινότητας, που στηρίζουν νυχθημερόν την προσπάθεια της χώρας, στους ανθρώπους που δεν έχουν ωράριο, που δίνουν αυτόν τον τιτάνιο αγώνα αδιαμαρτύρητα και που αγόγγυστα βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ. Σας ευχαριστούμε ειλικρινώς!» κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.


NEWSLETTER