Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 17:03

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τη γέφυρα της Μαυροζούμαινας

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τη γέφυρα της Μαυροζούμαινας

Ερώτηση για τη μελέτη της γέφυρας της Μαυροζούμαινας υπέβαλε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της μελέτης εγκρίθηκε το 2008, αλλά ο μελετητής παραμένει απλήρωτος για αυτό δεν την παραδίδει.
Αναλυτικά η ερώτηση: "Με την από 23/9/2008 και αριθ. πρωτ. Δ3β/222/12-Τ απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γεωργίου Σουφλιά, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 150.000 ευρώ από τους πόρους της Τ.Ε.Ο. Α.Ε., για την εκπόνηση της μελέτης «Μελέτη γέφυρας Μαυροζούμαινας επί της 7ης επαρχιακής οδού Εύα - Μελιγαλάς και υποστηρικτικές μελέτες» στον Νομό Μεσσηνίας. Στη συνέχεια, με καθυστερήσεις από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, έγινε ο διαγωνισμός και ανατέθηκε σε ιδιώτη η εκπόνηση της μελέτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη έχει περατωθεί και ο μελετητής δεν την παραδίδει, διότι δεν έχει πληρωθεί.
Οπως είναι γνωστόν, η υπάρχουσα παλαιά και στενή γέφυρα, με μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1950 από τον τότε αρμόδιο υπουργό και μετέπειτα πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος και είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο σημείο για να επιβλέψει την κατασκευή. Αυτή η γέφυρα ήταν και είναι σημαντική για την 7η επαρχιακή οδό Μεσσηνίας, καθώς συνδέει τη Μεσσήνη με τον Μελιγαλά και τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Καλαμάτας με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Υπενθυμίζεται ότι στις μεγάλες πλημμύρες του 2016 η συγκεκριμένη γέφυρα εξυπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας με προορισμό την Αθήνα, καθώς είχε πλημμυρίσει τόσο ο αυτοκινητόδρομος προς Καλαμάτα, όσο και ο δρόμος από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεσσήνη.
Επειδή η υπάρχουσα γέφυρα δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει την καθημερινή αυξημένη κίνηση προς την Αρχαία Μεσσήνη, τους Δήμους Μεσσήνης και Μελιγαλά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ερωτάται ο κ. υπουργός:
• Πρόκειται άμεσα να καταβληθούν στον ιδιώτη μελετητή τα χρήματα που είχαν εγκριθεί, ώστε να παραδώσει τη μελέτη, που είναι έτοιμη;
• Θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο η κατασκευή της νέας γέφυρας, όπως προβλέπει η μελέτη;". 


NEWSLETTER