Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 20:16

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τις μάσκες στους οδοντιάτρους

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τις μάσκες στους οδοντιάτρους


Ερώτηση για τις μάσκες που είναι αναγκαίες στους οδοντιάτρους υπέβαλε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα φαινόμενα αισχροκέρδειας καθώς όπως λέει, "ένα κουτί με απλές χειρουργικές μάσκες προστασίας, πενήντα τεμαχίων, που κόστιζε προ της πανδημίας 5 ευρώ, σήμερα κοστίζει 37 ευρώ".

Αναλυτικά ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου:
"Με υπόμνημά του, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι σήμερα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στην αγορά υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ιδίως σε μάσκες, που είναι απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματός τους, το οποίο βρίσκεται, στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας, για την διασπορά της νόσου του κορονοϊού.
Στα μέσα δε αυτά, παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφού για παράδειγμα, ένα κουτί με απλές χειρουργικές μάσκες προστασίας, πενήντα τεμαχίων, που κόστιζε προ της πανδημίας 5 ευρώ, σήμερα κοστίζει 37 ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και στα χειρουργικά γάντια, που η αύξηση είναι στο 50%.
Επειδή στη χώρα μας, το 95% των οδοντιατρείων είναι ιδιωτικά-ατομικές επιχειρήσεις, και τα περισσότερα μονοπρόσωπα, είναι αναγκαίο να υπάρξουν από τον ΟΑΕΔ επιδοτούμενα προγράμματα, για βοηθούς οδοντιάτρων, καθώς και προγράμματα ΕΣΠΑ για ανανέωση και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του οδοντιατρείου, τα οποία να περιλαμβάνουν και τα μονοπρόσωπα οδοντιατρεία, και όχι μόνο εκείνα που απασχολούν από δυο βοηθούς και άνω ή είναι οδοντιατρικές εταιρείες.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
• Τι θα γίνει με τις υψηλές τιμές στις χειρουργικές μάσκες και τα γάντια.
• Θα υπάρξουν από τον ΟΑΕΔ, επιδοτούμενα προγράμματα για βοηθούς οδοντιάτρων;
• Θα υπάρξουν προγράμματα ΕΣΠΑ για ανανέωση και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των μονοπρόσωπων οδοντιατρείων;".


NEWSLETTER