Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 18:17

Ερώτηση Χαρίτση για το επίδομα σε εργαζόμενους καθαριότητας ΟΤΑ

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Χαρίτση για το επίδομα σε εργαζόμενους καθαριότητας ΟΤΑ

Ερώτηση που αφορά τη μη καταβολή έκτακτου επιδόματος από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ και στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων των σχολικών καθαριστριών, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση.


Οπως τονίζουν οι βουλευτές, “οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, διατηρώντας τις πόλεις μας και τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς, ερχόμενοι πολλές φορές σε επαφή με επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα. Παρ’ όλα αυτά και παρά την αναγνώριση της προσφοράς τους από την κυβέρνηση, δεν κρίθηκαν δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος ενίσχυσης, με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη να προβαίνει στην αδιανόητα κυνική δήλωση ότι η έκτακτη ενίσχυση δίδεται «…κατά προτεραιότητα στο προσωπικό που έρχεται ή έχει ιδιαίτερη πιθανότητα να έρθει σε επαφή με ασθενείς Covid-19»!!!”.
Επιπρόσθετα, παρατηρούν πως “με τη νέα ΠΝΠ η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται εργάτες καθαριότητας των δήμων στην καθαριότητα των σχολείων, διευρύνοντας ανεπίτρεπτα τα ήδη βεβαρημένα εργασιακά τους καθήκοντα, την ίδια στιγμή που οι σχολικές καθαρίστριες συνεχίζουν να τελούν υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας ως συμβασιούχοι και να μεταφέρονται στην καθαριότητα άλλων δημοτικών χώρων και κτηρίων”.
Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό: “Αν θα συμπεριληφθούν στο έκτακτο επίδομα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, όπως συνέβη (δικαίως) με τους εργαζόμενους στην υγεία και την πολιτική προστασία. Τι προτίθεται να πράξει για την αναβάθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Τι μέτρα θα λάβει για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων και την αντιμετώπιση της παραβίασης του κανονιστικού πλαισίου για τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας, για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των εργαζομένων”.


NEWSLETTER