Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 08:29

Απάντηση Βορίδη σε Χαρίτση στη Βουλή: Αρχές 2021 η δημοπράτηση έργων για Φιλιατρινό Φράγμα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το πρώτο τετράμηνο του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθεί το υπόλοιπο της κατασκευής του Φιλιατρινού Φράγματος.

Αυτό μεταξύ άλλων προέκυψε κατά τη χθεσινή απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στη Βουλή, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στην πρωτολογία του τόνισε τη σημασία του έργου για τους αγρότες του κάμπου της Τριφυλίας και ευρύτερα της Μεσσηνίας, εφόσον με την ολοκλήρωση και λειτουργία του εκτιμάται ότι θα αρδεύει 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, συνιστώντας τη λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας που παρατηρείται κατά καιρούς εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα επεσήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται 1,5 χρόνο τώρα και μετά την ένταξή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45,8 εκατ. ευρώ, ζητώντας από τον υπουργό σαφές χρονοδιάγραμμα για τις απαιτούμενες ενέργειές του, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.

Στην απάντησή του ο κ. Βορίδης ενημέρωσε ότι στο σύνολο της προς απαλλοτρίωση έκτασης έχουν κτηματογραφηθεί μέχρι τώρα 342 στρέμματα, ενώ απομένουν 228 για να ολοκληρωθεί, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή θα περατωθεί σε 8-10 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η δημοπράτηση του υπόλοιπου της κατασκευής (αρδευτικά έργα, αντλιοστάσια κ.λπ.) θα πραγματοποιηθεί κατά το 1ο τετράμηνο του 2021.

Κλείνοντας στη δευτερολογία του ο Αλέξης Χαρίτσης εκτίμησε ως κατ’ αρχάς θετικό ότι υπάρχει πλέον συγκεκριμένη δέσμευση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία αυτή θα ελέγχεται πλέον ως προς την υλοποίησή της, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το εμβληματικό αυτό έργο.   

 

Για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Εξάλλου ο κ. Χαρίτσης με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να αλλοιώσει τη βούληση των πολιτών όπως αυτή εκφράστηκε στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μεταφέρει σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τα δημοκρατικά εκλεγμένα συλλογικά συμβούλια (δημοτικά και περιφερειακά), στα οποία εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές παρατάξεις, στις οικονομικές επιτροπές, στις οποίες είχε ήδη μεθοδεύσει τη δημιουργία τεχνητών απόλυτων πλειοψηφιών.

Η κυβέρνηση, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, προωθεί ξανά ένα προσωποκεντρικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, καταργώντας την αρχή της αναλογικότητας, με την οποία συγκροτήθηκαν τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να απαξιώνει τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και να εισακούσει τις αντιδράσεις των συλλογικών φορέων -ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η ΚΕΔΕ-, αλλά και τα καταδικαστικά προς αυτές τις μεθοδεύσεις ψηφίσματα περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Κυρίως όμως καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού”.