Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 18:40

O Χαρίτσης για καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο

Γράφτηκε από την
O Χαρίτσης για καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο

“Οι καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό νόμο υπονομεύουν τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή προοπτική”. Αυτό επισημαίνεται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση και της βουλευτή Μαγνησίας και αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναπτυξιακό νόμο.


Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι βουλευτές παρατηρούν ότι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι τα επενδυτικά σχέδια να καθίστανται ανεπίκαιρα, να μην αξιοποιούνται αποτελεσματικά κρίσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι, και ο αναπτυξιακός νόμος να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές.
Σημειώνουν πως “οι καθυστερήσεις προέρχονται τόσο στο στάδιο των αξιολογήσεων, όσο και στις διαδικασίες ελέγχου ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Η «καινοτόμα απλοποίηση» των διαδικασιών στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση πριν σχεδόν ένα χρόνο, αναθέτοντας τον έλεγχο ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σε ελεγκτικές εταιρείες που επέλεγαν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι, κάθε άλλο παρά έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καθυστερήσεις, όμως,  παρατηρούνται και στην κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα η ανεπάρκεια του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων επιδεινώνει επιπλέον την κατάσταση”.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας των απαιτούμενων συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, “σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να επιλυθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίες υπονομεύουν τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας”.


NEWSLETTER