Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 09:19

Στη Βουλή σήμερα η ερώτηση Χαρίτση για μη επιστρεπτέα ενίσχυση στην εστίαση

Στη Βουλή σήμερα η ερώτηση Χαρίτση για μη επιστρεπτέα ενίσχυση στην εστίαση

 

Σήμερα στις 10 το πρωί συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, με θέμα “Δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης”.

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει πως “ένας από τους κλάδους που πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας είναι αυτός της εστίασης, με πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57%, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και το συντριπτικό 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ”.

Σημειώνει, επίσης, ότι “η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και η προσφυγή σε νέο δανεισμό δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση επιχειρήσεων που μπαίνουν εκ νέου σε lockdown. Τα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των Περιφερειών περιλαμβάνουν κριτήρια που καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη την ένταξη σε αυτά των επιχειρήσεων εστίασης. Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας”.

Ο Αλ. Χαρίτσης ρωτάει τον υπουργό: “Πέραν της ενίσχυσης που απαιτείται για το σύνολο της οικονομίας, προτίθεστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τους πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία;”.