Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 16:02

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο

Νέα ερώτηση για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στο έργο υλοποίησης δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Πελοποννήσου, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, ενώ συνυπογράφει ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι “πριν 6 μήνες με μια αιφνιδιαστική απόφαση, η ΡΑΕ αποφάσισε την απένταξη του έργου επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στις πόλεις Κόρινθο, Αργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, το οποίο είχε προγραμματιστεί από τη ΔΕΔΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε στην κατασκευή δικτύου περίπου σε ποσοστό 60% του οδικού δικτύου των πόλεων αυτών. Το έργο αυτό με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ, με μηδενικά τέλη σύνδεσης, θα προσέφερε στους καταναλωτές, οικιακούς και επαγγελματικούς, ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης”.
Αναφέρουν πως “παράλληλα και στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση σε στρατηγικούς τομείς της ενέργειας, οι άδειες διανομής φυσικού αερίου στους Δήμους Τρίπολης και Κορινθίων μεταβιβάστηκαν σε ιδιωτική εταιρεία, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τα τιμολόγια διανομής που θα χρεώνει στους καταναλωτές ο κάτοχος των ανωτέρω αδειών διανομής φυσικού αερίου”.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι “κατόπιν αυτών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, ως προς την αναθεώρηση του προγράμματός της για την ανάπτυξη δικτύου διανομής της ΔΕΔΑ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), για την περίοδο 2020 - 2024, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εκδώσει πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ για ένταξη των σχετικών έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και σε επιμέρους δήμους, που με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα ήταν αδύνατο να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να τύχουν ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης”. Επισημαίνουν πως “έκτοτε μετά την πάροδο 6 μηνών και παρά τη δεδομένη πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εντάξει τα σχετικά έργα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος σχεδιασμός υλοποίησης”.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: “1. Επιμένει η κυβέρνηση στην εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, εις βάρος του ανταγωνισμού και του συμφέροντος καταναλωτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών; 2. Εχει την πολιτική βούληση να υποστηρίξει την πραγμάτωση του έργου της ΔΕΔΑ για επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Πελοποννήσου, κατόπιν και της ένταξης των έργων αυτών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΠΕΠΠ προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ; 3. Για ποιον λόγο η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην προσφυγή της ΔΕΔΑ και τις ενστάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά της απόφασης απένταξης των 6 πόλεων της Πελοποννήσου; 4. Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου για τις πόλεις της Καλαμάτας, της Σπάρτης, του Αργους και του Ναυπλίου στην περίπτωση που η εταιρεία “Hellenic Natural Gas Distribution” διατηρήσει τις άδειες διανομής αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου; 5. Πώς τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα του έργου ανάπτυξης δικτύου στις τέσσερις παραπάνω πόλεις, χωρίς τα εκτιμώμενα έσοδα από την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τρίπολη και στην Κόρινθο; Πώς θα καθοριστεί το τιμολόγιο διανομής σε μια περιφέρεια όπου θα δραστηριοποιούνται δύο διαχειριστές δικτύου; 6. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις Καλαμάτας και Σπάρτης, για την τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση και λειτουργία του σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα (τροφοδότηση μέσω truck loading); 7. Πώς εξασφαλίζεται η μη παραβίαση του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου, που υποκρύπτεται πίσω από παρένθετα εταιρικά προσωπεία, και πώς εξασφαλίζεται ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ολόκληρων πόλεων δε θα γίνουν τελικά "θύματα" ενός μονοπωλίου που θα κατέχει το δίκτυο, θα μεταφέρει συμπιεσμένο φ.α. και θα εμπορεύεται φ.α.;”.


NEWSLETTER