Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 13:40

Υπέρ αιτημάτων των λογιστών ο Μαντάς

Γράφτηκε από την
Υπέρ αιτημάτων των λογιστών ο Μαντάς

Υπέρ του αιτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας αναφορικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για τους λογιστές που πάσχουν από COVID-19 και τους πελάτες τους, τάχθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στο «ευρύ και αποτελεσματικό σχέδιο άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την εργασία» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μέσα από τα προγράμματα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, καθώς και της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και τις μειώσεις των ενοικίων των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όπως όμως επισημαίνει ο βουλευτής, όλα αυτά τα εργαλεία έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόσθετο φόρτο εργασίας σε χιλιάδες λογιστές και φοροτεχνικούς, μια και «αυτοί είναι που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν εδώ και αρκετούς μήνες να πραγματοποιήσουν τις καταχωρίσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες» των υπουργείων και των κρατικών φορέων, λειτουργώντας κάτω από ιδιαίτερα έντονες και πιεστικές συνθήκες.
Εάν υπάρξει «ασθένεια ενός λογιστή ή φοροτεχνικού, ειδικά εάν πρόκειται για περίπτωση νόσου COVID-19, διαταράσσεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η δυνατότητα ανταπόκρισής του στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τους πελάτες του», μια και είναι «σχεδόν αδύνατο να αναληφθεί η επαγγελματική τους κάλυψη και υποστήριξη από κάποιον άλλο λογιστή ή φοροτεχνικό σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό τόσο πιεστικές συνθήκες».
Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί πλαίσιο στήριξης της πολιτείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας ότι «ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ικανοποίηση του αιτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, αλλά και πολλών συλλόγων λογιστών και φοροτεχνικών, για δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων που διαχειρίζεται ο λογιστής-φοροτεχνικός που επιβεβαιωμένα ασθενεί».


NEWSLETTER