Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 15:04

Μαντάς σε Παναγιωτόπουλο για 120 ΠΕΑ: Ανοιχτό το υπουργείο για αξιοποίηση του στρατοπέδου

Γράφτηκε από την
Μαντάς σε Παναγιωτόπουλο για 120 ΠΕΑ: Ανοιχτό το υπουργείο για αξιοποίηση του στρατοπέδου


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ήταν ανοικτό να συζητήσει για περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, αν διασφαλιστεί ότι η υφιστάμενη μοίρα επιστράτευσης θα συνεχίσει να εξυπηρετείται χωρίς πρόβλημα.

Αυτό είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο βουλευτή Περικλή Μαντά, που τον συνάντησε και συζήτησε μαζί του τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας για το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων διαβεβαίωσε τον κ. Μαντά ότι η σύμβαση διασφαλίζει την ομαλή συνύπαρξη του στρατιωτικού και του πολιτικού αεροδρομίου,
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Μεσσήνιου βουλευτή: "Όπως ενημέρωσε ο υπουργός τον κ. Μαντά, η χώρα μας ήδη βρίσκεται σε φάση προχωρημένων διαπραγματεύσεων για τους όρους της σύμβασης με την ισραηλινή εταιρεία που αναμένεται να αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το πλαίσιο της συνεργασίας απλώνεται στα επόμενα 22 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών, ενώ τα υπόλοιπα είκοσι αφορούν στην παροχή των υπηρεσιών εκπαίδευσης προς τους πιλότους.
Κατά την πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μια συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της 120 ΠΕΑ, με προμήθεια εξομοιωτών, νέων ραντάρ και βελτίωση όλων σχεδόν των υφιστάμενων υποδομών της μοίρας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν νέα, φιλικά προς το περιβάλλον, εκπαιδευτικά αεροπλάνα με σημαντικά νεότερη τεχνολογία και χαμηλά επίπεδα θορύβου. Παράλληλα η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να πραγματοποιείται με τη χρήση νέων, προηγμένων συστημάτων που θα εγκατασταθούν, γεγονός που αναβαθμίζει και βελτιώνει μέρος της λειτουργίας και του πολιτικού αεροδρομίου. Ειδικά ως προς το πολιτικό αεροδρόμιο, στη σύμβαση περιλαμβάνονται προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη των δύο αεροδρομίων, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται μόνο από Έλληνες πιλότους. Με τον τρόπο αυτό, οι Έλληνες εκπαιδευτές θα μεταφέρουν γνώσεις και τεχνογνωσία σε εκπαιδευόμενους πιλότους άλλων χωρών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία σε ολόκληρη την περιοχή, με επίκεντρο τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα.
Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι όταν οριστικοποιηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης με την ισραηλινή πλευρά, σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μεσσηνία με στόχο την αναλυτική ενημέρωση των τοπικών φορέων και των πολιτών για το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Επίσης είχε τη δυνατότητα να δείξει στον βουλευτή το μοντέλο του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους.


Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο το ενδεχόμενο αξιοποίησης του στρατοπέδου Καλαμάτας, δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια αυτό δεν λειτουργεί ως κέντρο νεοσυλλέκτων. Ο υπουργός συμφώνησε ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου και των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, συνεπώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ήταν ανοικτό να συζητήσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, διασφαλίζοντας όμως σε κάθε περίπτωση ότι η υφιστάμενη μοίρα επιστράτευσης θα συνεχίσει να εξυπηρετείται χωρίς πρόβλημα".


NEWSLETTER