Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 16:09

Ερώτηση Μαντά για τα παλαιά αγροτικά δάνεια

Γράφτηκε από την

Ερώτηση για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα παλαιά αγροτικά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας κατέθεσε ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Ο κ. Μαντάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του, "αναφέρεται στη μεγάλη και άδικη επιβάρυνση του αγροτικού κόσμου από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από παλαιά αγροτικά δάνεια που είχαν συναφθεί με την πρώην Αγροτική Τράπεζα και βρίσκονται σήμερα στα χέρια ξένων funds. Στην ερώτηση τονίζεται ότι «παρόλο που έχει ήδη καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που αρχικά χορηγήθηκε, λόγω τόκων και προσαυξήσεων οι οφειλές έχουν εκτοξευθεί και λειτουργούν ως μια μόνιμη θηλιά στο λαιμό των παραγωγών, ενώ τα ποσά που ζητούνται φθάνουν μέχρι 5-6 φορές το ποσό του αρχικού κεφαλαίου». Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αρκετών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς από τους παραγωγούς να αντεπεξέρχονται οριακά στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι δανειακές οφειλές από εκείνα τα δάνεια να αυξάνονται ανεξέλεγκτα και να αποτελούν διαχρονική απειλή για τις αγροτικές περιουσίες. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο βουλευτής, «τα funds επιδιώκουν πλέον να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας». Έτσι «οι οχλήσεις των αγροτών από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες είναι μόνιμες, ενώ σε κάθε περίπτωση υφίσταται το ενδεχόμενο κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χωράφια και αγροτικές εκτάσεις». Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, μια τέτοια εξέλιξη «θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους αγρότες και τις οικογένειές τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για το συνολικό μέλλον του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας».
Κλείνοντας την ερώτησή του ο Μεσσήνιος βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των αγροτών που δοκιμάζονται, αφενός θέτοντας ανώτατα όρια στα ποσά που μπορούν να ζητηθούν και αφετέρου εκπονώντας ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο σχέδιο αποπληρωμής αγροτικών χρεών και οφειλών, κάτι που σίγουρα θα δώσει μια σημαντική ανάσα σε ολόκληρο τον αγροτικό τομέα".