Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 15:06

Επίσκεψη Κοδέλα στο δεματοποιητή στην Ερμιονίδα

Γράφτηκε από την
Επίσκεψη Κοδέλα στο δεματοποιητή στην Ερμιονίδα

Την Τετάρτη 27/2/2012 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή του δεματοποιητή στην Ερμιονίδα στην περιοχή του Σταυρού Διδύμων όπου κάτοικοι των γύρω χωριών για άλλη μια φορά, μετά την επικείμενη καταστροφή του δάσους προς χάριν της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, βρίσκονται στο δρόμο για να υπερασπίσουν τον τόπο τους αλλά και το περιβάλλον έναντι των επιλογών μιας παράλογης, ανάλγητης και αυταρχικής διακυβέρνησης.

 

Η κατάσταση εδικά μετά τη φωτιά είναι τραγική και έχει στοιχεία περιβαλλοντικής κρίσης. Χιλιάδες δέματα, εκ των οποίων πολλά "ανοιγμένα", σωροί από χύμα σκουπίδια, σωρός με τα καμμένα σκουπίδια αναμεμιγμένα με χώμα. Πρόκειται για μια τοξική βόμβα άκρως επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι κάτοικοι έχουν αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέψουν την εναπόθεση απορριμάτων στην περιοχή, πράγμα που και οι αντικειμενικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν λόγω του κορεσμού του χώρου.Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση, που είχε διατυπωθεί σε “καιρούς δύσκολους”, για τα τραγικά αποτελέσματα της "προσωρινής λύσης" της δεματοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων.

Καλούμε το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια, αντί να μεταθέτουν τις ευθύνες, να αναλάβουν το κόστος και την υλοποίηση της άμεσης εκκένωσης της χωματερής στα Δίδυμα από τα δεματοποιημένα ή χύμα σκουπίδια. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του χώρου ώστε να περιοριστούν πιθανές σοβαρές συνέπειες στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια στη δημόσια υγεία.

Να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι και μελέτες γύρω από την ποιότητα των υδάτινων πόρων και την πιθανή ρύπανση από τα απορρίμματα στο δεματοποιητή. Να ξεκινήσει η αποτελεσματική εφαρμογή ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίησης.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΔΕΛΑ


NEWSLETTER