Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 23:42

Βελόπουλος για ανδριάντα Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι

Γράφτηκε από την
Βελόπουλος για ανδριάντα Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι

 

“Ντροπή και αγανάκτηση από την εγκατάλειψη του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη, στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού κι Εσωτερικών.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “κοντά στο χωριό Βασιλικό, του Δήμου Οιχαλίας, στην τοποθεσία Ραμοβούνι, υπάρχει μνημείο προς τιμήν του «Γέρου του Μοριά», ενώ σε κοντινή απόσταση σώζεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου. Τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης» αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής, την ανέγερση έφιππου ανδριάντα του ως άνω ήρωα της Επανάστασης του ’21 στο Ραμοβούνι, τόπο γέννησής του. Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του διακεκριμένου γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή, εγκαταστάθηκε στο βάθρο του στις 16 Αυγούστου 2007. Σήμερα, όμως, όταν αντικρίζεις το εν λόγω μνημείο, νιώθεις ντροπή και αγανάκτηση από την εγκατάλειψή του στο έλεος του φθοροποιού χρόνου”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους υπουργούς: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν, το συντομότερο δυνατό, οι διαδικασίες ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου και αποκατάστασης των φθορών που έχει υποστεί ο άνω ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας;”.

 

(Φωτογραφία αρχείου, από πρόσφατο θέμα με φθορές στο μνημείο)


NEWSLETTER