Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 21:38

Ο Κρίτων Αρσένης για το πλοίο με βοοειδή, που έλαβε τροφοεφόδια στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ο Κρίτων Αρσένης για το πλοίο με βοοειδή, που έλαβε τροφοεφόδια στην Καλαμάτα

 

Την κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα ο βουλευτής του Μέρα25 Κρίτων Αρσένης, γιατί «αρνείται κτηνιατρικό έλεγχο στην πλωτή κόλαση του “Ελμπέικ”», με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφέρει ότι «το φορτηγό πλοίο “Ελμπέικ” περιπλανιέται στη Μεσόγειο εδώ και τρεις μήνες σχεδόν, φορτωμένο με 1.700 βοοειδή. Κανένα λιμάνι δεν δέχεται το “φορτίο” του, λόγω υποψιών πως τα ζώα έχουν ασθενήσει. Τις τελευταίες εβδομάδες, το θέμα των ταλαίπωρων ζώων διεθνοποιήθηκε. Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, πολλοί ευρωβουλευτές και φιλοζωικές ΜΚΟ πιέζουν, ζητώντας να επιβιβαστούν επιτέλους κτηνίατροι στο πλοίο και να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στα ζώα. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 5.3.2021 απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας να μην επιτραπεί η είσοδος του πλοίου στην Ελληνική επικράτεια. Mετά από παραίνεση της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ κ. Στέλλας Κυριακίδου, επετράπη τελικά μόνο ο ανεφοδιασμός του πλοίου με τρόφιμα, νερό και καύσιμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει πως στο νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς αναγνωρίζονται οι “πέντε ελευθερίες” για όλα τα ζώα. Και οι πέντε καταπατώνται με ωμότητα, κυνισμό και διάρκεια στον κολασμένο πλου του “Ελμπέικ”».

Ο Κρ. Αρσένης ρωτάει τον υπουργό: «Δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των συνθηκών μεταφοράς των ζώων και συναφών δραστηριοτήτων στη χώρα μας με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό; Δεσμεύεται να υιοθετήσει τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να στηρίζει πολιτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και να ενσωματώσει άμεσα στην εθνική νομοθεσία τις προτροπές του Ευρωκοινοβουλίου προς την βελτίωση του σχετικού Κανονισμού; Δεσμεύεται να ενεργήσει, έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι Συνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου για ζώντα ζώα σε λιμένα;».


NEWSLETTER