Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 21:18

Ο Χαρίτσης για το Πεδίο Βολής Σχίζας

Γράφτηκε από την
Ο Χαρίτσης για το Πεδίο Βολής Σχίζας

 

Να εξευρεθεί νέα και πιο κατάλληλη τοποθεσία για την απαραίτητη εκπαίδευση των Ικάρων, που δεν θα ενοχλεί τους κατοίκους και την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, ζητεί με δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

Η δήλωσή του έγινε μετά τις απαντήσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος στην ερώτηση που κατέθεσαν ο ίδιος και ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας, για την αναστάτωση που προκάλεσε στους κατοίκους της περιοχής η εκ νέου ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρει ότι μόνο για την εκπαίδευση των ιπτάμενων της Σχολής Ικάρων χωρίς πραγματικά πυρά και για περιορισμένη χρονική περίοδο (η οποία όμως δεν προσδιορίζεται), θα χρησιμοποιείται το πεδίο βολής Σχίζας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, ως συναρμόδιος λόγω της ένταξης των νήσων Σχίζας και Σαπιέντζας στο δίκτυο Νatura 2000, στην απάντησή του γνωστοποιεί ότι αναμένονται η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και σχέδιο διαχείρισης της νήσου Σχίζας, που θα καταλήξουν στην έκδοση και Προεδρικών Διαταγμάτων καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός επισημαίνει όμως ότι “…σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν στρατιωτικές υποδομές και εκτάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, τα προεδρικά διατάγματα καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων σε αυτές προτείνονται και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας”.

Μετά από αυτές τις απαντήσεις ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε: “Αναμένουμε την, με γοργούς ρυθμούς ελπίζω, εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και το σχέδιο διαχείρισης των νήσων Σχίζας και Σαπιέντζας, ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθορίσει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται. Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια υπουργεία Αμυνας και Περιβάλλοντος οφείλουν να διαβουλευθούν ώστε αφενός να προστατευθεί η φύση και το οικοσύστημα των νήσων και αφετέρου να εξευρεθεί νέα και πιο κατάλληλη τοποθεσία για την απαραίτητη εκπαίδευση των Ικάρων μας, που δεν θα οχλεί τους κατοίκους αλλά και τις σημαντικές τουριστικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην πλέον ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του Νομού Μεσσηνίας”.


NEWSLETTER