Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 17:30

Συνάντηση Μαντά με Κυνηγετικούς Συλλόγους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Συνάντηση Μαντά με Κυνηγετικούς Συλλόγους της Μεσσηνίας

Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και οι επιπτώσεις του στις δραστηριότητες των κυνηγών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Περικλής Μαντάς με τους προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων Καλαμάτας Κωνσταντίνο Μούζο, Κυπαρισσίας Γιώργο Πανουσιόπουλο και Πύλου Γιάννη Πανταζόπουλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Μεσσήνιου βουλευτή: «Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τους εκπροσώπους των συλλόγων για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι είναι αναγκαία η νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας, καθώς και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την κακοποίηση και εγκατάλειψη των ζώων. Επιπλέον αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι ενστάσεις που έχουν ανακύψει για διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρίως όσον αφορά στην υποχρέωση στείρωσης όλων των δεσποζόμενων ζώων εντός διετίας, αλλά και στη διαδικασία που προβλέπεται για τη μεταφορά των κυνηγετικών σκύλων στον χώρο κυνηγιού. Όσον αφορά στο πρώτο σημείο, οι πρόεδροι τόνισαν ότι η στείρωση των κυνηγετικών σκυλιών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για αυτούς και επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την κυνηγετική διαδικασία, ενώ οι υποχρεωτικές στειρώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αφανισμό παραδοσιακών ελληνικών φυλών, οι οποίες είναι σημαντικές για το κυνήγι και διασώζονται μέσω της αναπαραγωγικής διαδικασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αναφορικά με τον τρόπο μεταφοράς των ζώων, οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών συλλόγων σημείωσαν ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για απαγόρευση των κουτιών μεταφοράς σκύλων που προσαρμόζονται στα αυτοκίνητα, εγείρουν σημαντικές αντιρρήσεις. Κατ’ αυτούς είναι αναγκαίο η διαδικασία μεταφοράς των σκυλιών από και προς το κυνήγι να διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για τα ζώα, λαμβάνοντας όμως ταυτόχρονα υπόψη τις παραμέτρους ασφάλειας των αυτοκινούμενων μέσων, όπως προβλέπουν οι θεσμοθετημένες άδειες κίνησης των αυτοκινήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των προέδρων χαρακτηρίζοντάς τες εύλογες και λογικές. Επιπλέον συμφώνησε ότι οι κυνηγετικοί σκύλοι πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία ως μια ξεχωριστή κατηγορία ζώων, ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα των στειρώσεων, ενώ είναι σημαντικό να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στο νομοσχέδιο αναφορικά με τον τρόπο μετακίνησης των σκύλων κατά την πραγματοποίηση του κυνηγιού. Παράλληλα δεσμεύτηκε από την πλευρά του να προωθήσει σε κεντρικό επίπεδο όλες τις παρατηρήσεις των κυνηγετικών συλλόγων, τόσο κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, όσο και κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».


NEWSLETTER