Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 22:44

Χρυσομάλλης στη Βουλή για Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Θέλουμε δήμαρχο οραματιστή και όχι “νταραβεριτζή”»

Γράφτηκε από την
Χρυσομάλλης στη Βουλή για Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Θέλουμε δήμαρχο οραματιστή και όχι “νταραβεριτζή”»


“Εμείς θέλουμε δήμαρχο οραματιστή και όχι «νταραβεριτζή», όμηρο των μειοψηφιών” δήλωσε ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για τις εκλογές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσομάλλης είπε: "Σας ακούω δήθεν ενοχλημένους, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, από τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού περί σκοτεινού σημείου της Ιστορίας όσον αφορά τη διακυβέρνηση 2015-2019 και ειδικά για το α’ εξάμηνο του 2015. Αντί να γκρινιάζετε, καταθέστε, αν θέλετε, μια πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2015, και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει δεκτή από όλα τα κόμματα. Σας λέω δε ότι δεν χρειάζεται κιόλας να αγχώνεστε, γιατί οτιδήποτε κι αν βρεθεί έχει ήδη παραγραφεί, αλλά θα είναι πολύ χρήσιμη η επιτροπή για να μάθουμε επιτέλους όλη την αλήθεια για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου! Γιατί άλλα λέτε εσείς, άλλα λέει ο κ. Βαρουφάκης, πρώην σύντροφός σας και asset της οικονομίας κατά Τσίπρα, άλλα η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της Βουλής εκλεγμένη από εσάς, και άλλα οι πρώην σύντροφοί σας νυν Λαϊκή Ενότητα!” τόνισε εμφατικά ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ.
Σχολιάζοντας το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ καταστρατηγεί την αντιπροσωπευτικότητα, ο κ. Χρυσομμάλης είπε: “Θα μπορούσα να δεχτώ το όψιμο ενδιαφέρον σας για την αντιπροσωπευτικότητα, αν την υποστηρίζατε με συνέπεια. Δεν είχατε όμως την ίδια άποψη πριν λίγες μέρες, όταν στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων εισηγηθήκατε η ψήφος τους να ΜΗΝ είναι ισότιμη, να ΜΗΝ προσμετράται στο γενικό αποτέλεσμα. Πού είναι η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας εκεί, την οποία εσείς δήθεν υπηρετείτε; Καθαρά υποκριτική η στάση σας. Εσείς μόνο μία αρχή εξυπηρετείτε και υποστηρίζετε με απόλυτη συνέπεια, το τι συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά και μόνο”.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι, όπως η ψήφος των αποδήμων δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό δεν την ψήφισε, με την ίδια λογική αντιμετώπισε και το νόμο του 2018 για τις εκλογές των ΟΤΑ: “Αφού οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας και ειδικά τους αρμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης; Με ρεσάλτο! Μπάχαλο, να μπορούν οι μειοψηφίες να ελέγχουν το δήμαρχο και την πλειοψηφία. Με συγχωρείτε, αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικότητα, δεν είναι δημοκρατία. Γι’ αυτό επιλέξατε τον νόμο που είχατε φέρει!”.
Κλείνοντας, ο κ. Χρυσομάλλης ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να θεσμοθετηθεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία στις τοπικές κοινότητες, και μαζί με αυτά να προβλεφθεί θεσμικά και η χρηματοδότησή τους, προκειμένου ο ρόλος τους να αποκτήσει ουσία και αποτελεσματικότητα. Είναι ώρα να συζητηθούν ουσιαστικές βελτιώσεις στο θεσμό. Για τη ΝΔ η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αυτονομία και ανεξαρτησία και αυτό της δίδεται με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ανέφερε – και κατέληξε:
“Εμείς δεν θέλουμε ένα δήμαρχο που θα κάνει τον τοπικό «νταραβερτζή» στο δημοτικό συμβούλιο για να εξασφαλίσει συναινέσεις για οτιδήποτε, θέλουμε ένα δήμαρχο οραματιστή, που θα υλοποιήσει το όραμα του και θα κριθεί γι’ αυτό. Αυτή είναι η πιο έντιμη σχέση που υπάρχει μεταξύ δημάρχου και περιφερειάρχη με το εκλογικό σώμα. Πλέον, καταργούμε τις συναλλαγές και τις εκβιαστικές συνεργασίες, καταργούμε αυτό που εσείς ονομάσατε «ωρίμανση των συγκλίσεων», όπως σας αρέσει να βαφτίζετε αυτό το δημοτικό «νταραβέρι». Στοιχειωδώς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, σκεφτείτε τις τοπικές κοινωνίες και κάνετε τη μεγάλη υπέρβαση, υπερψηφίζοντάς το”.


NEWSLETTER