Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 13:41

Νέες βολές Χαρίτση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφτηκε από την
Νέες βολές Χαρίτση για το Ταμείο Ανάκαμψης

 

 

“Εκτός κυβερνητικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι Περιφέρειες”, επεσήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9,84”.

Σημείωσε ότι “αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση είναι μια λίστα έργων η οποία όμως δεν συγκροτεί ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, εφ’ όσον δεν χαράσσει πολιτικές σε σημαντικά πεδία της οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αγροτικός τομέας και οι Περιφέρειες”.

Ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα σχεδιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως “η Γαλλία που μεταφέρει πόρους ανά περιφέρεια, η Ισπανία που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των μικρομεσαίων, η Πορτογαλία που ιδρύει ειδική αναπτυξιακή τράπεζα η οποία θα αναλάβει όλο τον σχεδιασμό του προγράμματος” κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει “παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας και όχι εκτίναξη των εισαγωγών, όπως έγινε στο παρελθόν”. Τόνισε πως “η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι πόροι των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να περνούν μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών, γεγονός που οδηγεί την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός χρηματοδότησης”. Επέκρινε την κυβέρνηση, που “αφήνει αναξιοποίητη την Αναπτυξιακή Τράπεζα που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η οποία θα μπορούσε να έχει τον κεντρικό σχεδιασμό αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου” και πρόσθεσε: “Η επιλογή της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας ad hoc μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς εμπειρία αναπτυξιακών πολιτικών, η οποία θα διαλυθεί μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η θεσμική γνώση και η επιχειρησιακή ικανότητα να μην έχει συνέχεια. Η απουσία θεσμικής μνήμης είναι δομικό πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης”.


NEWSLETTER