Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 10:25

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη για την ύδρευση στο Καφού, μετά από επιστολή κατοίκων

Γράφτηκε από τον

 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Γερμανό ευρωβουλευτή - ελληνικής καταγωγής Γιώργο Χατζημαρκάκη κατέφυγαν οι κάτοικοι του Καφού της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, προκειμένου να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν. Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζημαρκάκης, έχει ολοκληρωθεί το έργο ύδρευσης που υλοποίησε ο Δήμος Αίπειας, αλλά ακόμα δεν έχει λειτουργήσει, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής, Γερμανοί τουρίστες στην πλειοψηφία τους, να εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται.

 

«Μια τέτοια εικόνα δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σε Γερμανούς και Ευρωπαίους τουρίστες για το κατά πόσον η Ελλάδα προστατεύει τα δικαιώματα των κατοίκων της και αν πράγματι ενδιαφέρεται για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους», παρατηρεί ο κ. Χατζημαρκάκης σε επιστολή του προς τον πρώην δήμαρχο Αίπειας Νίκο Αναστασόπουλο. Ο πρώην δήμαρχος επιρρίπτει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή Μεσσήνης, ενώ ο Νίκος Φύκιρης - υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για τη Δ.Ε. Αίπειας αναφέρει ότι το έργο ήταν εγκαταλελειμμένο και πως χρειάστηκε πολλή δουλειά για να ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής - ελληνικής καταγωγής σημειώνει: «Με μεγάλη ανησυχία ενημερώθηκα για τα προβλήματα που υφίσταται τα τελευταία χρόνια το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης στον οικισμό Καφού του δημοτικού διαμερίσματος των Χράνων του Δήμου Αίπειας. Στην περιοχή Καφού υπάρχουν περισσότερα από 30 σπίτια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τις δημόσιες παροχές νερού. Το 2009 οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν στο δήμαρχο του Δήμου Λογγάς κ. Νίκο Αναστασόπουλο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υδροδότηση της περιοχής Καφού. Το ίδιο έτος ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση δικτύου κεντρικών αγωγών και μιας δεξαμενής ύδρευσης. Παρόλο που το έργο εγκατάστασης υλοποιήθηκε, το δίκτυο ύδρευσης βρίσκεται ακόμα εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τη δημόσια παροχή νερού. Οι δημόσιες αρχές εκτιμούν πως η αποτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι εμποδίζεται η παροχή ρεύματος στην αντλία, χωρίς όμως να έχουν συμβάλει στη λύση του προβλήματος. Οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να υφίστανται καθημερινή ταλαιπωρία και αναστάτωση, λόγω της έλλειψης υδροδότησης στα σπίτια τους. Πέραν τούτου, είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται νερό από ιδιωτικές παροχές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με το κόστος καθημερινά. Οι περισσότεροι κάτοικοι του οικισμού Καφού είναι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες στην περιοχή. Μια τέτοια εικόνα δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σε Γερμανούς και Ευρωπαίους τουρίστες για το κατά πόσον η Ελλάδα προστατεύει τα δικαιώματα των κατοίκων της και αν πράγματι ενδιαφέρεται για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους».

Ο κ. Χατζημαρκάκης παρακαλεί το Ν. Αναστασόπουλο να μεριμνήσει, «ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα και να αποκατασταθεί η βλάβη» και τονίζει: «Η παροχή δημόσιας υδροδότησης είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Παράλληλα, είμαι βέβαιος πως με την ολοκλήρωση του έργου θα ενισχυθεί αυτόματα η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

 

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΥΚΙΡΗΣ

Ο πρώην δήμαρχος Αίπειας Ν. Αναστασόπουλος δήλωσε στην "Ε": «Το έργο (δεξαμενή, γεώτρηση, πιλάρ) έγινε από το Δήμο Αίπειας και το μόνο που έμενε ήταν η σύνδεση με τη ΔΕΗ. Δεν προλάβαμε και είπαμε να το συνδέσει ο νέος δήμαρχος, ο καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης

Πήγαν στο δήμο αρκετές φορές οι κάτοικοι του Καφού, αλλά δεν τους έδωσαν καμία απάντηση. Τρίτη χρονιά και δεν μπορούν να πιουν νερό».

Διαφορετική άποψη έχει ο Ν. Φύκιρης, δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης - εντεταλμένος για τη Δ.Ε. Αίπειας, που μας είπε: «Το έργο δοκιμάστηκε πριν λίγες ημέρες κι έπεσε το νερό στη δεξαμενή. Απομένει η σύνδεση με τα σπίτια. Το έργο είχε πολλά προβλήματα και ξοδέψαμε αρκετά χρήματα για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν υπήρχαν βάνες και ρολόγια. Το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμα, ήταν εγκαταλελειμμένο. Είχαμε και κλοπές, έκοψαν τα καλώδια. Θα κληθούν οι κάτοικοι να κάνουν αιτήσεις για παροχές».