Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 10:47

Μεσσηνία: Λαμπρόπουλος, Χρυσομάλλης και Μαντάς για Κτηματολόγιο στην Τριφυλία

Μεσσηνία: Λαμπρόπουλος, Χρυσομάλλης και Μαντάς για Κτηματολόγιο στην Τριφυλία

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς είχαν στείλει τα παρακάτω δελτία Τύπου πριν ανακοινωθεί η αναστολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου στον Δήμο Τριφυλίας.

Ο κ. Λαμπρόπουλος γνωστοποιούσε ότι κατέθεσε την εξής ερώτηση: «Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου έγινε η προανάρτηση για το Κτηματολόγιο στο Νομό Μεσσηνίας που περιλαμβάνει και την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας που είχε προαναγγελθεί επίσημα από το Κτηματολόγιο από τον Ιούλιο μήνα. Από τους μέχρι σήμερα εκτεταμένους ελέγχους που έχουν γίνει στο διάστημα των δύο εβδομάδων για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά τα όρια των γεωτεμαχίων το Κτηματολόγιο έχει αστοχήσει στην Τριφυλία σε ποσοστό 90%, ενώ υπάρχουν και λάθη στα υπόλοιπα στοιχεία σε μικρότερο βαθμό. Δηλαδή δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση. Οι πολίτες για όλα αυτά είχαν υποβάλει εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα συνταγμένα από μηχανικούς με επίγειες μετρήσεις συντεταγμένων και είχαν πληρώσει και το ανάλογο κόστος. Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρείας «Γεώτοπος Α.Ε.» αλλά και του Κτηματολογίου, το οποίο όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μην προχωρήσει στην προανάρτηση αλλά να επιβάλει στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός: Πρόκειται να γίνει αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου της Τριφυλίας ώστε ο ανάδοχος να προβεί στις διορθώσεις σύμφωνα με αυτά που οι πολίτες έχουν υποβάλει;».

Ο κ. Χρυσομάλλης έστειλε την έξης ανακοίνωση: «Χωρίς καμία ταλαιπωρία των πολιτών της Τριφυλίας αντιμετωπίζει η "Κτηματολόγιο Α.Ε." το ζήτημα που ανέκυψε με την προανάρτηση των δικαιωμάτων στην περιοχή. Όπως ενημέρωσε τον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη ο γενικός διευθυντής της "Κτηματολόγιο Α.Ε." Στέφανος Κοτσώλης, και έπειτα και από την επιτόπια ενημέρωσή του στην Καλαμάτα, η εταιρεία θα προχωρήσει άμεσα σε διακοπή και παράταση της προανάρτησης για τον Δήμο Τριφυλίας, μέχρις ότου ο ανάδοχος προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις στις καταχωρίσεις. Οι πολίτες της Τριφυλίας δεν θα ταλαιπωρηθούν με την υποβολή ενστάσεων ούτε θα απαιτηθεί να επανακαταθέσουν τα έγγραφα και τα τοπογραφικά διαγράμματα που είχαν υποβάλει αρχικά, καθώς όλη η διαδικασία θα γίνει από τον ανάδοχο και την "Κτηματολόγιο Α.Ε.". Με το πέρας των διορθώσεων, τότε θα εκκινήσει ξανά η διαδικασία προανάρτησης για την Τριφυλία.

"Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η "Κτηματολόγιο Α.Ε." απέδειξαν εμπράκτως την ευαισθησία τους και τα άμεσα αντανακλαστικά τους στο ζήτημα που ανέκυψε με την προανάρτηση των δικαιωμάτων στην Τριφυλία. Ευχαριστώ ξανά τον υπουργό και τον υφυπουργό και κυρίως τον γενικό διευθυντή της "Κτηματολόγιο Α.Ε." και συνάδελφο Στέφανο Κοτσώλη για την άμεση και ουσιαστική λύση, χωρίς άλλη ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας στην Τριφυλία, χωρίς επανυποβολή δικαιολογητικών ή ενστάσεων. Σύντομα η "Κτηματολόγιο Α.Ε." θα προχωρήσει και στις σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις μέσω της ιστοσελίδας της", σημείωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης».

Ο κ. Μαντάς δήλωσε γραπτώς: «Οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα με την προανάρτηση της Τριφυλίας δίνει το Ελληνικό Κτηματολόγιο εντός της ημέρας. Η προσέγγιση που επιλέχθηκε βασίζεται στο «πάγωμα» και αντίστοιχα παράταση της υφιστάμενης διαδικασίας προανάρτησης, μέχρι τη διόρθωση των εγγραφών από την ανάδοχο εταιρεία. Διασφαλίζονται έτσι τα δύο βασικά ζητούμενα:

• Πρώτον, να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των γεωτεμαχίων της Τριφυλίας στο Κτηματολόγιο.

• Δεύτερον, να μην υπάρξει καμία ταλαιπωρία για τους πολίτες και ειδικά για όσους μερίμνησαν και απέστειλαν διορθωμένα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα.

Ευχαριστώ τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη και τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο για την άμεση αναγνώριση του προβλήματος και την αποτελεσματική διευθέτησή του».