Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 22:02

Χρυσομάλλης με Σκυλακάκη για τιμητικές χορηγίες όσων πολέμησαν στην Κύπρο

Γράφτηκε από την
Χρυσομάλλης με Σκυλακάκη για τιμητικές χορηγίες όσων πολέμησαν στην Κύπρο

 

Το πρόβλημα της απόρριψης αιτήσεων, που ανέκυψε κατά την απονομή των ισόβιων τιμητικών χορηγιών σε όσους πολέμησαν στα γεγονότα της Κύπρου, έθεσε ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η τιμητική χορηγία θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020, με το άρθρο 95 του νόμου 4714, και αφορά τους Έλληνες οπλίτες που υπηρέτησαν στα γεγονότα της Κύπρου το 1964, το 1967 και βέβαια στην εισβολή του Αττίλα το 1974.

Όπως τόνισε ο Μεσσήνιος βουλευτής στον αναπληρωτή υπουργό, κατά τη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, απορρίφθηκε μικρός αριθμός κληρωτών που είχαν υπηρετήσει τη θητεία τους ως Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί και είχαν το σχετικό πιστοποιητικό Ζώνης Πρόσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συμμετοχή τους στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου, με την τεχνικής φύσεως αιτιολογία ότι η διατύπωση του σχετικού νόμου αφορούσε μόνο απλούς στρατιώτες, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον «Κώδικα Πολεμικών Συντάξεων» του Γ.Λ.Κ., και όχι Δόκιμους Αξιωματικούς. Η απόρριψη των αιτήσεων αυτών αποτελεί κατάφωρη αδικία απέναντι στους συμπολίτες μας που πολέμησαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, και είχαν επιλεγεί από τον Ελληνικό Στρατό ως Δόκιμοι Αξιωματικοί και για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να θεραπευθεί. Ο κ. Σκυλακάκης συμφώνησε απόλυτα με τον Μίλτο Χρυσομάλλη, σημειώνοντας πως είναι υποχρέωση της Πολιτείας η απονομή της τιμητικής χορηγίας σε κάθε στρατιώτη, που κατά τη διάρκεια της θητείας του βρέθηκε στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου, ασχέτως του βαθμού που έφερε. Για τον λόγο αυτό έδωσε άμεσα εντολή να ετοιμαστεί η σχετική τροποποίηση, προκειμένου να ενσωματωθεί το συντομότερο δυνατόν σε σχέδιο νόμου.

«Με το νόμο που ψηφίσαμε το καλοκαίρι του 2020 για τη παροχή τιμητικών χορηγιών σε όσους κληρωτούς πολέμησαν στα γεγονότα της Κύπρου, η Πολιτεία κάλυψε εν μέρει την οφειλόμενη τιμή στους συμπολίτες μας, που υπερασπίστηκαν την Κύπρο απέναντι στην τουρκική εισβολή. Το να μην δίνεται η μικρή αυτή χορηγία σε όσους υπηρέτησαν ως Δόκιμοι Αξιωματικοί, για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους διατύπωσης της διάταξης, είναι μια κατάφωρη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας αλλά και μια απαράδεκτη προσβολή απέναντι τους, την οποία οφείλουμε ως κράτος και κοινωνία να άρουμε. Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη για την ευαισθησία του απέναντι στο ζήτημα και την άμεση και καίρια ανταπόκρισή του, στην άρση αυτής της αδικίας» δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.


NEWSLETTER