Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 12:40

Ο Χαρίτσης υπέρ της απολιγνιτοποίησης με όρους

Γράφτηκε από την

“Ναι στην απολιγνιτοποίηση, όχι στην ερημοποίηση των περιοχών μετάβασης. Απαιτείται Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα” τόνισε στη Βουλή ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την απολιγνιτοποίηση.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, δήλωσε ότι “2,5 χρόνια μετά την εξαγγελία για απολιγνιτοποίηση, δεν έχετε καταφέρει να συγκροτήσετε ένα ολιστικό σχέδιο για ομαλή ενεργειακή μετάβαση. Προχωρήσατε σε ξαφνικό θάνατο των λιγνιτικών μονάδων, αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ασφάλειας εφοδιασμού, χωρίς καμία μέριμνα για τους κατοίκους και ειδικά για τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας που σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία”.

Επίσης, την κατηγόρησε ότι “εν μέσω ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποιήσατε την ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ και παγώσατε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που συγκροτήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε πως “έχουμε προτείνει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία, με δημόσια χρηματοδότηση για έργα υποδομών. Ενα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για την περιοχή και την επέκταση του περιβαλλοντικού Τιμολογίου Ενέργειας, που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει εκπτωτικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας”.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για “άμεση μέριμνα για τους 3.000 ανέργους, το πάγωμα των χρεών όσων έχουν επενδύσει σε μηχανήματα ή εξοπλισμό, και να ξεκινήσει από τις περιοχές δίκαιης μετάβασης η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες”.