Πέμπτη, 16 Μαϊος 2013 07:45

Στα χέρια του Μεϊμαράκη η δικογραφία για Κουσελά

Γράφτηκε από την
Στα χέρια του Μεϊμαράκη η δικογραφία για Κουσελά

Στα χέρια του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη βρίσκεται η προκαταρκτική δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, και το Σώμα θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει για το αν θα συνεχιστεί η δικαστική έρευνα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στις 8 Μαΐου τη δικογραφία στο προεδρείο της Βουλής. Ο κ. Κουσελάς κατηγορείται πως παρενέβη ώστε να "παγώσει" έλεγχος σε βάρος εταιρείας πετρελαιαγωγού για μεταφορά πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια. 

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ουδέποτε έδωσε εντολή να "παγώσει" έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας. Σύμφωνα όμως με όσα  έγραψε η ιστοσελίδα Zougla.gr: "Η συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ και μετέφερε πετρέλαιο στα Σκόπια, υπέβαλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο ελεγκτής (και καταγγέλλων) διαπίστωσε όμως πως, όχι μόνον δεν πρέπει η εταιρεία να πάρει επιστροφή ΦΠΑ, αλλά υπάρχει και οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως μάλιστα προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα που διατάχθηκε για τα έτη 2006-10, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν στο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ! 

Η εταιρεία έσπευσε αρχικά να καταβάλει τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αντέδρασε για την καταβολή των υπολοίπων χρημάτων. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή όμως τη "λύση" επιχείρησε να τη δώσει ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, ο οποίος παρενέβη για να "παγώσει" ο έλεγχος εν αναμονή της ψήφισης τροπολογίας, η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών. 

Η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα εφοριακό, η εταιρεία πήρε πίσω τα 5,7 εκατομμύρια που αρχικά κατέβαλε, ενώ ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπόλοιπων 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η ζημία σε βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται σε 33,8 εκατομμύρια ευρώ".


NEWSLETTER