Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 19:50

Ερώτηση Μαντά για αποστρατεία ΕΠΟΠ

Ερώτηση Μαντά για αποστρατεία ΕΠΟΠ

Υπέρ της άρσης της υποχρεωτικής αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) λόγω ηλικιακών ορίων και πριν θεμελιώσουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τάσσεται με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μαντάς στην ερώτησή του, οι ΕΠΟΠ αρχικά αναλαμβάνουν 7ετή υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, έχοντας τη δυνατότητα μονιμοποίησης εφόσον κριθούν κατάλληλοι και επιτύχουν σε σχετικές γραπτές εξετάσεις, ενώ βαθμολογικά μπορούν να φθάσουν μέχρι τον βαθμό του αρχιλοχία (ή του ανθυπασπιστή σε περίπτωση ανδραγαθίας). Το πρόβλημα ωστόσο που ανακύπτει αφορά την υποχρεωτική αποστρατεία τους χωρίς κρίση μόλις συμπληρώσουν το 50ό έτος της ηλικίας τους (ή το 54ο έτος για τους ανθυπασπιστές), χωρίς ουσιαστικά να έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και όντας υποχρεωμένοι να αναζητήσουν νέα εργασία σε προχωρημένη ηλικία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις θέσεις που ήδη έχουν.
Κατά τον βουλευτή Μεσσηνίας, η υποχρέωση αποστρατείας οφείλεται σε παλαιό νόμο για τα ανώτατα ηλικιακά όρια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος αφενός τέθηκε σε ισχύ πολύ πριν δημιουργηθεί ο θεσμός των ΕΠΟΠ, ενώ αφετέρου είχε ως στόχο την υποχρεωτική αποστρατεία μόνιμων υπαξιωματικών που είχαν υποστεί συστηματική στέρηση βαθμών, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να προαχθούν πέραν του βαθμού του αρχιλοχία / ανθυπασπιστή.
Όπως τονίζει ο βουλευτής, λόγω της ύπαρξης των παραπάνω ηλικιακών ορίων, μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες υποχρεωτικές αποστρατείες ΕΠΟΠ, με κάποιους από αυτούς να έχουν συμπληρώσει μόνο 22 έτη υπηρεσίας και στην καλύτερη περίπτωση κάποιους άλλους να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Ως εκ τούτου ο κ. Μαντάς ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που να επιτρέπει την περαιτέρω παραμονή των ΕΠΟΠ στην ενεργό υπηρεσία, αφού όπως σημειώνει «η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών ΕΠΟΠ που σήμερα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν με χρήσιμο και παραγωγικό τρόπο τις υπηρεσίες τους, έχοντας αναπτύξει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία με βάση τις θέσεις, τις ειδικότητες και τις ευθύνες που τους έχουν έως τώρα ανατεθεί».