Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 22:09

Μαντάς στη Βουλή για προσωπικό γιατρό

Γράφτηκε από την
Μαντάς στη Βουλή για προσωπικό γιατρό

 

Για τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού και τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εισάγει το νομοσχέδιο "Γιατρός για όλους" της κυβέρνησης, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής, το νέο νομοσχέδιο «δίνει πλέον τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να διαλέξει για προσωπικό γιατρό τον επιστήμονα που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Τον άνθρωπο που θέλει να βρίσκεται δίπλα του για κάθε θέμα υγείας, προκειμένου να τον στηρίζει, να τον ενημερώνει και να τον καθοδηγεί». Παράλληλα σημείωσε ότι ο προσωπικός γιατρός παρέχεται δωρεάν από το κράτος χωρίς περιορισμούς ως προς τη θέση του, καθώς μπορεί να είναι γιατρός του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ ή άλλης δημόσιας μονάδας υγείας ή ακόμα και να ιδιωτεύει.

Ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι πρόκειται για μια φιλελεύθερη πολιτική στον πυρήνα της, αφού έχει ως στόχο το κράτος να διαμορφώνει το πλαίσιο και να στηρίζει, ενώ οι  πολίτες να είναι σε θέση να κάνουν οι ίδιοι τις επιλογές που τους ταιριάζουν περισσότερο. Παράλληλα αντιπαρέβαλε την πολιτική της κυβέρνησης με όσα προτείνονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί για επιλογές και εκσυγχρονισμό του κράτους, το μόνο που μας λένε μονότονα είναι να κάνουμε κι άλλες προσλήψεις - να δημιουργήσουμε δηλαδή ξανά σιγά-σιγά το υδροκέφαλο Δημόσιο της δεκαετίας του ‘80».

Ο κ. Μαντάς επίσης στάθηκε στα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία όπως σημείωσε «θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τα πρωινά, με χαμηλό κόστος και ευθέως ανταγωνιστικά ως προς τις ιδιωτικές κλινικές». Παράλληλα τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ιατρών και υπηρεσιών που εντοπίζεται ειδικά στην επαρχία, όπου πολλοί διαγωνισμοί προσλήψεων κηρύσσονται συστηματικά άγονοι. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «μέσω των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που προωθεί και διευκολύνει το νομοσχέδιο, ενώνουμε τις ιδιωτικές και τις δημόσιες δυνάμεις στην Υγεία. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: η σταδιακή κάλυψη όλων των κενών και των ελλείψεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής ανέφερε ότι με κάθε νομοσχέδιο η κυβέρνηση φροντίζει να «αφήσουμε πίσω την παλιά Ελλάδα της μιζέριας και της χρεοκοπίας», ενώ σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες και τις εξωγενείς κρίσεις που η κυβέρνηση έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, μια νέα σχέση κράτους-πολίτη διαμορφώνεται και μια νέα πραγματικότητα δημιουργείται για όλους τους Έλληνες.


NEWSLETTER