Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 12:26

Μαντας: "Παράταση παραμονής για εργάτες γης"

Γράφτηκε από την
Μαντας: "Παράταση παραμονής για εργάτες γης"

 

Δυνατότητα να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, δίνει τροπολογία της κυβέρνησης που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες στη Βουλή.

Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που διατύπωσαν το τελευταίο διάστημα οι αγροτικοί σύλλογοι, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος έλλειψης εργατών γης.

Αυτό επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς.

Με βάση όσα αναφέρονται στην τροπολογία που εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και για τους οποίους δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής αποκλειστικά για προσωρινή απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες. Η προσωρινή αυτή άδεια αφορά σε περίοδο από 30 έως 90 ημέρες, ενώ δίνεται το δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες εφόσον χρειαστεί.

Ο κ. Μαντάς υπενθυμίζει ότι το παραπάνω ζήτημα ήταν ένα από τα κεντρικά αιτήματα που κατατέθηκαν υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά από τον ίδιο και αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων Τριφυλίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις αρχές του μήνα.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλες δράσεις που πρέπει να προγραμματιστούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατών γης, όπως η επέκταση του χρόνου μετάκλησης μέχρι τα 5 έτη, η εντατικοποίηση των διακρατικών επαφών και συμφωνιών με χώρες που έχουν ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται να έρθει στη χώρα μας, καθώς και η ένταξη στα προγράμματα επιδοτήσεων των δαπανών προμήθειας ειδικών κατασκευών στέγασης.


NEWSLETTER