Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 10:59

Ομιλία Χρυσομάλλη στη Βουλή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Γράφτηκε από την
Ομιλία Χρυσομάλλη στη Βουλή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Με τη μεταρρύθμιση που συζητούμε σήμερα αποδεικνύουμε ότι στηρίζουμε την ενεργειακή δημοκρατία και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στη βάση της ελληνικής κοινωνίας, αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε σχέδιο για την ανάπτυξη και για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και βέβαια ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση των ενεργειακών συνεπειών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στη Βουλής του νομοσχεδίου    για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ.

Βασικά δεδομένα του νέου πλαισίου είναι η μείωση των σταδίων της διαδικασίας και του χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες κατά μέσο όρο, η ψηφιοποίησή της και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Δημιουργείται ένα νέο πιλοτικό πλαίσιο για την κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της κατάληψης γης υψηλής παραγωγικότητας, ενώ προβλέπεται και η αδειοδότηση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

«Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής που προωθούμε. Αυξάνουμε τη χωρητικότητα του δικτύου για να δώσουμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά έως 10 κιλοβάτ για αυτοπαραγωγή ενέργειας ή συμψηφισμό, σε ποσοστό από 30% για τα νοικοκυριά και τους αγρότες και 40% για τις επιχειρήσεις. Στηρίζουμε έμπρακτα τους αγρότες μας και τον πρωτογενή τομέα της χώρας, αλλά και τη βιοτεχνική παραγωγή και τη μεταποίηση. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν ανταγωνιστικοί, να μειώσουν το κόστος ενέργειας και άρα και το κόστος παραγωγής, ειδικά σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης», σημείωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Εξίσου βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου αποτελούν οι διατάξεις για την τοποθέτηση πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάζοντας τέλος στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα ενισχύοντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια, που θα επιστρέψουν στους καταναλωτές μέσα από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Με τη νέα, δε, πλωτή δεξαμενή φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα ενισχύεται η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο για τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, αναστέλλεται για 1 έτος οριζόντια η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, μειώνοντας τον λογαριασμό του ρεύματος για όλους. «Απορροφούμε το 85% της αύξησης για τα νοικοκυριά οριζόντια, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, και το 80-82% για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Προσέξτε, αυτό αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές, τη «ραχοκοκαλιά» της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, όλη τη μεσαία τάξη, αυτή που τσακίσατε, κυρίες και κύριοι, κατά τα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Απορροφούμε επίσης το 90% στους αγρότες και το 100% της αύξησης στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ, λελογισμένα και με πρόγραμμα στηρίζει την κοινωνία και παρεμβαίνει με ουσιαστικά και καίρια μέτρα, για να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς στήριξη μπροστά σ’ αυτήν την πρωτοφανή κρίση. Το κάναμε στην πανδημία, το κάνουμε και τώρα στην ενεργειακή κρίση», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.


NEWSLETTER