Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 00:30

Το στοίχημα για ένα "άλλο Δημόσιο"

Γράφτηκε από την
Το στοίχημα για ένα "άλλο Δημόσιο"

Αρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκλειστικά για την "Ε"

Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος από το πρόγραμμα κινητικότητας και τις επικείμενες υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο; Η ερώτηση αυτή γίνεται κατά κόρον τελευταία -από τους ίδιους μάλιστα ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δρα με γνώμονα μόνο τα δημοσιονομικά και δεν έχει αληθινή μεταρρυθμιστική πνοή!     

Αν μοναδικό κριτήριο των πράξεων και των ενεργειών μας ήταν το δημοσιονομικό όφελος, τότε τη χώρα θα τη διοικούσαν λογιστές, όχι πολιτικοί. Το διαχρονικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι "ένα άλλο Δημόσιο". Ενα Δημόσιο αξιοκρατικό, ευέλικτο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, φιλικό προς τον πολίτη. Αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε -και αγωνιούμε- να προσφέρουμε. Μέσα από την αξιοκρατία να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Ενα κράτος το οποίο θα διευκολύνει, ένα κράτος το οποίο δεν θα βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια, ένα κράτος που μέσα από "βαριές" γραφειοκρατικές δομές δεν θα ενθαρρύνει τελικά τη διαφθορά.                                                                                                                      

Η δημόσια διοίκηση είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού κράτους. Και όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ορθοπαιδικός και αν ρωτήσετε, η ραχοκοκαλιά πρέπει να είναι στιβαρή, σταθερή και υγιής. Θέλουμε μια δημόσια διοίκηση που να εξυπηρετεί τον πολίτη, να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να εξυπηρετεί Ελληνες και ξένους επενδυτές. Πρώτιστο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσουμε μια πλήρη ανατομία της ραχοκοκαλιάς αυτής: Να γνωρίζουμε κάθε οργανισμός, κάθε διεύθυνση, κάθε τμήμα και κάθε υπάλληλος ποια ακριβώς αποστολή υπηρετεί, αν την υπηρετεί σωστά και πόσα δαπανά για να την υπηρετήσει. Οριζόντια και κάθετη αξιολόγηση σε όλες τις δομές και τα πρόσωπα του Δημοσίου -αυτό είναι που πρέπει να προχωρήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και συνέπεια.                                                   

"Ναι, αλλά δεν θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά τελικά δημόσιοι υπάλληλοι;", ρωτούν πολλοί. Θα αποχωρήσουν. Συνολικά 15.000 μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, όπως είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ήδη από το Φεβρουάριο του 2012. Και στη θέση τους θα προσληφθούν 15.000 νέοι υπάλληλοι. Με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανή διαδικασία. Με γνώμονα την αξιοποίηση του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει αυτή η χώρα, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό -επιτέλους- του δημοσίου τομέα.                                                              

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες των πειθαρχικών ελέγχων στο Δημόσιο και η απομάκρυνση όλων εκείνων που έχουν προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών, παραπλανώντας με τον τρόπο αυτό τις υπηρεσίες. Τους ίδιους τους συμπολίτες τους. Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αλλάξει πρόσωπο -κι αυτό είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε όλοι μαζί.

*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Βουλευτής Β' Αθηνών ΝΔ

 


NEWSLETTER