Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 17:55

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

 

“Με την απόφαση ουσιαστικά καταργείτε την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και του Δικαίου της ΕΕ”, σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, επικρίνοντάς τον δριμύτατα για την απόφασή του για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο μεσσήνιος βουλευτής ζητεί να κατατεθούν από τον υπουργό “όλα τα σχετικά έγγραφα, εισηγήσεις, πρακτικά της Επιτροπής κτλ., που οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση”.

Στην ερώτησή του ο κ. Λαμπρόπουλος παρατηρεί: “Μετά την αιφνιδιαστική, αδιανόητη, μη σύννομη και μικροπολιτική απόφαση, με την οποία επαναφέρατε την καταστροφική, για όλους τους Έλληνες παραγωγούς Ποικιλία Καλαμών, Απόφαση Αποστόλου, αφενός δίνετε το δικαίωμα σε τρίτες χώρες να τυποποιούν και να εξάγουν με το Καλαμάτα Οlives, χωρίς να είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την χώρα προέλευσης, αφετέρου με πολύ ευκολία Έλληνες τυποποιητές, θα μπορούν να εισάγουν πάμφθηνες ελιές από τρίτες χώρες, να τις βαφτίζουν Ελληνικές, να τις τυποποιούν και να τις εξάγουν”.

Αναφέρει ότι “επειδή με την απόφαση ουσιαστικά καταργείτε την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και του Δικαίου της ΕΕ. Επειδή, το δίκαιο, η νομιμότητα και το σωστόν, δεν μετρώνται με τους τόνους, που παράγει κάθε νομός ή με το πόσα εκατομμύρια ευρώ αποτιμώνται οι ελιές κάθε νομού” και ρωτάει τον υπουργό: “1. Τι θα πράξει για να προστατεύσει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, που από την δεκαετία του 1990 έχει κατοχυρωθεί; 2. Πως θα προστατεύσει το ελληνικό προϊόν από τον ανταγωνισμό των τρίτων χωρών; 3. Γιατί βιαστικά ελήφθη η απόφαση, όταν μάλιστα, οι φορείς της Μεσσηνίας, είχαν προτείνει επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με παράλληλη μεταβατική περίοδο της ισχύουσας κατάστασης;”.