Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 16:21

Απάντηση Γεωργαντά σε Λαμπρόπουλο για σταφίδα

Απάντηση Γεωργαντά σε Λαμπρόπουλο για σταφίδα

Το ποσό των 4.619.737,73 ευρώ καταβλήθηκε σε 5.919 δικαιούχους παραγωγούς σταφίδας σε όλη τη χώρα, για τη στήριξη του προϊόντος, στο πλαίσιο Κανονισμών της Ε.Ε., για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), με φετινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό απαντά ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Αναφέρει πως “περαιτέρω, στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων της τρέχουσας ΚΑΠ, η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, πέραν άλλων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι γεωργοί (π.χ. βασική, πρασίνισμα), ενισχύεται επιπρόσθετα με συνδεδεμένη στήριξη, η οποία συνεχίζει να καταβάλλεται και κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022. Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο υποβληθέν προς έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, συμπεριέλαβε την κορινθιακή σταφίδα μεταξύ των επιλέξιμων προϊόντων/τομέων για τη χορήγηση συνδεδεμένης στήριξης, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν στην πρόταση του τεχνικού συμβούλου του ΥΠΑΑΤ (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΛΚΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ) για την κατάρτιση του ΣΣ της ΚΑΠ (στη βάση της swot ανάλυσης, της ιεράρχησης των αναγκών, αλλά και της συμβολής της συνδεδεμένης στήριξης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των διαφόρων τομέων). Στην παρούσα φάση, το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 της Ελλάδας τελεί υπό την αξιολόγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ε. Επιτροπής”.

Ακόμα, ο υπουργός ενημερώνει “περαιτέρω, ότι η χώρα μας αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχονται από τις ενωσιακές πολιτικές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και, συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προτεραιοποίηση της ενεργοποίησης χρηματοδοτικών μέσων αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων και αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων που πλήττουν συνολικά το αγροδιατροφικό σύστημα της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει, από το αποθεματικό κρίσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23.3.2022 για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν πληγεί από την τρέχουσα κρίση, το ποσό των 26,3 εκατ. ευρώ [κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2022/467 της Επιτροπής της 23ης Μαρτίου 2022 «για έκτακτη ενίσχυση προσαρμογής στους παραγωγούς των γεωργικών τομέων»]. Μάλιστα, στις 30/6/2022 κατατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πρόταση της Ελλάδας για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Η πρόταση είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις που επιβάλλονται από το πλαίσιο του Κανονισμού και αφορά: α) τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν εντός του έτους 2022 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.), β) τους παραγωγούς οίνου στα νησιά (πλην Κρήτης), γ) τους βιοκαλλιεργητέςεπιτραπέζιου σταφυλιού και κορινθιακής σταφίδας”.