Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 10:00

Ο Αλ. Χαρίτσης για τα μέτρα κυβέρνησης για την ακρίβεια

Γράφτηκε από την
Ο Αλ. Χαρίτσης για τα μέτρα κυβέρνησης για την ακρίβεια

“Τα μέτρα - παρωδία της κυβέρνησης, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, δεν εξαπατούν τον κόσμο. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης”, επεσήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Flash Fm”.

Παρατήρησε πως “έχουμε καταθέσει τροπολογία για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, τις οποίες δυστυχώς απέρριψε κυβέρνηση”.

Και διευκρίνισε ότι “η κυβέρνηση θυμάται την (αναγκαία) δημοσιονομική ισορροπία όταν είναι να πάρει μέτρα που πραγματικά θα δώσουν ανάσα στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Οχι, όμως, όταν παίρνει μέτρα ελάφρυνσης των μεγάλων εισοδημάτων και περιουσιών. Όπως η μείωση του φόρου στα μερίσματα και η απαλλαγή από τη φορολογία για γονικές παροχές ύψους 800.000 ευρώ”.

Συνεχίζοντας να επικρίνει την κυβέρνηση, σημείωσε ότι “δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και τα πετρελαιοειδή. Από τα 2,2 δισ. των υπερκερδών στην ενέργεια από τον Ιούνιο του 2021 στον Ιούλιο του 2022, φορολογεί τα 400 εκατ. Δεν έχει αγγίξει το 1 δισ. των υπερκερδών για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2022, ενώ για τα διυλιστήρια ανακοίνωσε ότι θα φορολογήσει μόλις 650 εκατ. από τα 2 δισ.”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “έχουμε πανευρωπαϊκές πρωτιές στην τιμή του ρεύματος, της βενζίνης και το κόστος δανεισμού. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος στα επίπεδα προ του 2010 και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το 2ο χαμηλότερο στην ΕΕ των 27 μετά την Βουλγαρία”.

Εκτίμησε πως “όλα αυτά καθιστούν την κρίση πολύ πιο επώδυνη στην χώρα μας απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη” και δήλωσε: “Απαιτείται ένας μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του εισοδήματος των εργαζομένων και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που πάλι εκτινάσσεται”.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι “η κυβέρνηση από τη μία αφήνει άθικτη την αισχροκέρδεια και την ίδια στιγμή ανακυκλώνει και βαθαίνει την κρίση αφού δεν ρυθμίζει την αγορά. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και ριζοσπαστικές επιλογές, καθώς το 2023 θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο η ελληνική κοινωνία”.


NEWSLETTER